Nyheter

Åke Green utsparkad ur IOGT

Nyheter • Publicerad 30 januari 2008

ÖLAND

Pingstpastorn Åke Green blev i går utesluten ur IOGT-NTO för sina åsikter om homosexuella, som enligt företrädare för nykterhetsföreningen strider mot deras stadgar.

Enligt tidningen Världen idag skall beslutet tagits sedan homosexuella medlemmar reagerat på att Åke Green var medlem.

FÖRVÅNAD OCH UPPRÖRD

– Att jag har talat över ämnet homosexualitet är en sak, men att det skulle utestänga mig från medlemskap i en organisation där vi värnar om nykterhet, det känns väldigt konstigt säger en förvånad och upprörd Åke Green till Världen idag, och påpekar att homosexuella medlemmar tydligen är mer värda än kristna medlemmar.

Åke Green blev rikskänd 2003 för en predikan, vilken inhöll negativa åsikter om homosexuella. Han friades dock i domstol för anklagelsen om hets mot folkgrupp.

JAN L LINDGREN

KENTH JÖNSSON

Kommentera artikeln – mejla till webben@olandsbladet.se

30 jan 2008 21.38.55:Det är synd att jag inte är med i IOGT-NTO – då hade jag ju kunnat lämna rörelsen. Trodde i min enfald att IOGT-NTO stod för nykter- och drogfrihet, och inte som i Åke Greens fall för åsiktsförtryck. Bojkotta IOGT-NTO!

/Stefan Friberg

1 feb 2008 09.16.22: Under 1900-talet växte folkrörelserna upp och spelade en viktig roll i samhällets utveckling. Hur är det idag? Nu sparkas Åke Green ut av en folkrörelse. Högsta domstolen friade 2005 Green för hets mot folkgrupp. Nu skriver vi 2008. Varför har inte IOGT-NTO kommit till skott förrän nu? Är det efter sena påtryckningar? Eller beslutsvånda? Vad har Åke Greens teologiska ställningtagande egentligen med spriten att göra? Ska inte nykterhetsrörelsen vara både religiöst och politiskt obunden? Två generella folkrörelsefrågor bör vi ställa oss efter IOGT-NTO agerande. Hur har folkrörelserna förändrats genom tiderna och vad har varit anledningen till detta? Hur har de politiska ideologiernas syn, eller undfallenhet, när det gäller påverkansgrupper eller lobbyister inverkat på folkrörelsernas utveckling? /Eivor Karlsson

2 feb 2008 21.14.57: När jag fick reda på att Åke Green blivit utesluten ur IOGT på grund av sin syn på homosexualitet blev jag mycket upprörd och ringde omedelbart upp IOGT och begärde utträde. För vem vill vara med i en rörelse som diskriminerar människor på grund av en viss åsikt? Homosexuella tycks kunna skrämma vem som helst, i första hand media och politiker. Jag tycker att det börjar bli ett otäckt samhälle att leva i. Nu får det vara nog. Och till er i IOGT vänligen nyktra till!

/Hans Magnusson

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.