Nyheter

Ägare tillbaka till rötterna

Nyheter • Publicerad 20 maj 2011

GÅRDBY

Den 15 april tog de över Eksgården. Dagen efter skedde första arrangemanget. På en månad har de renoverat två av gårdens byggnader.

– Allt har gått bättre än vi vågat hoppas på, sammanfattar Per-Olof Hellman som sedan en månad tillbaka driver verksamheten tillsammans med Björn Nordström.

Tre konferenser och ett bröllop har de hunnit med att arrangera sedan övertagandet.

– Det mesta i år var bokat innan vi tog över. Det är väldigt mycket med att starta ett nytt ställe men det har gått bra, vi är nöjda, säger Per-Olof Hellman.

LOKALA RÅVAROR

Många av gästerna är nyfikna på hur de kommer att driva verksamheten framöver.

– Då svarar vi att vi fortsätter erbjuda ordentlig mat i en trevlig miljö. Och vi kan ha öppet mer än tidigare eftersom vi bor på gården, säger Björn Nordström.

För att verksamheten ska flyta på har männen delat upp ansvarsområdena mellan sig, så att Per-Olof sköter hotelldelen medan Björn har koll på restaurangen.

Menyn har Björn varit med och tagit fram i samarbete med restaurangens kock.

– Vi vill ha lokala råvaror så lång som möjligt. Just nu har vi en fräsch vårmeny med inslag från Europa. Vår paradrätt är confit de canard, med jättemört anklår som är importerat från Frankrike, säger Björn Nordström.

Den rätten kommer att vara bestående på restaurangen, men övriga delar av menyn byts ut med jämna mellanrum.

– Det ska inte vara något nytt Halltorp eller Hotell Borgholm, men man ska få valuta för pengarna, säger Björn Nordström.

Samtliga rum ska renoveras så småningom.

– Men vi tänker inte bygga om dem till lyxstandard, utan uppgradera dem.

I övrigt kommer sommarens arrangemang att vara relativt oförändrade mot tidigare år.

– Vi ska ha grillkvällar och viskvällar som tidigare, säger Björn Nordström.

Även galleriverksamheten kommer att fortsätta.

– Framöver har vi också tankar på att ha en utställning av möbler, säger Per-Olof.

RÖTTERNA

Han har en bakgrund som vd inom grossistbranschen, medan Björn Nordström har arbetat i 30 år på SEB.

– Jag har aldrig varit inom hotell- och restaurangbranschen tidigare, men det är hittills helt fantastiskt och man får träffa så mycket folk, säger Björn Nordström.

– Det här är en dröm som blir verklighet, fortsätter Per-Olof Hellman.

När de bestämde sig för att driva en egen verksamhet fanns Öland tidigt i planerna. För Björn handlar det om att gå tillbaka till sina rötter.

– Jag är född i Kalmar och har vuxit upp i Möllstorp om somrarna, under mina första 20 år i livet. Jag har bror och släkt här idag och mitt första möte med restaurangbranschen fick jag på Halltorps gästgiveri när jag jobbade där som 18-åring.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.