Annons
Nyheter

Ägardirektiv sågas av granskning

Nyheter • Publicerad 10 oktober 2012

BORGHOLM

Belackarna av de nya ägardirektiven för Borgholm Energi får rätt i oberoende granskning. Direktiven bedöms i några fall vara ”direkt felaktiga” medan andra ifrågasätts.

Annons

Ägardirektiven har arbetats fram av kommunfullmäktiges demokratiberedning och orsakade visst rabalder på fullmäktiges septembersammanträde där främst Centern yrkade på återremiss till partigrupperna, något majoriteten sa nej till.

SVÅRA

Efteråt kritiserades ägardirektiven mer eller mindre öppet av bolagets VD Benny Wennberg som vara både för luddiga och detaljstyrda på en och samma gång.

– Jag blev besviken. Som direktiven är beslutade och antagna är de oerhört svåra för båda parter (kommunen och Borgholm Energi) att leva efter. I praktiken får bolaget en 41-mannastyrelse, fullmäktige, som enligt direktiven ska behandla och besluta i ekonomiska frågor och budget. Det blir en massa följdfrågor och tungrott, säger Benny Wennberg till Ölandsbladet.

RÄTT

Nu får han och andra kritiker rätt. Det av kommunen anlitade företaget Kommunakuten AB, vars specialitet bland annat är kommunal juridik och organisation, dömer mer eller mindre ut demokratiberedningens arbete.

På närmast punkt efter punkt riktar granskningen kritik mot direktiven och i sammanfattningen sägs att det saknas riktlinjer för verksamheten och att i stället för målangivelser ”tycks ägarna genom direktiven styra verksamheten löpande på viss detaljnivå”.

TA TILLBAKA

Vidare sägs att:

– Direktiven innehåller olika detaljregler om hur verksamheten ska bedrivas vilket i vissa fall kan ifrågasättas och som i några fall, enligt vår mening är direkt felaktiga.

Annons

– Sammantaget kan man säga att direktiven i alltför stor utsträckning bakbinder bolagsorganen än vägleder dessa.

Benny Wennberg hoppas att de folkvalda tar till sig granskningens slutsatser.

NY DISKUSSION

– Ägarna har sin fulla rätt att göra vad de vill - men ta tillbaka och jobba om. Jag hoppas fullmäktige tar ett nytt beslut och återremitterar till demokratiberedningen, närmast vädjar han.

Även SKL, Sveriges Kommuner och Lansting, ska yttra sig om ägardirektiven och en ny fullmäktigediskussion kring styrningen av kommunägda Borgholm Energi kan bli aktuell den 22 oktober.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons