Nyheter

Aftonbladet kallas till förhör efter ”foto-intrång” på Solliden

Nyheter • Publicerad 6 december 2007

BORGHOLM

Nu kallas Aftonbladets fotografer till förhör efter det misstänkta intrånget i skyddsområdet utanför Solliden dagen efter Victoriafirandet.

– Säpo-killarna var säkra, Aftonbladets båt låg innanför gränsen, berättar Sven Stensson, delansvarig för polisbevakningen av kungahusets sommarresidens.

Bilder på sommarlediga medlemmar av kungafamiljen är högvilt för kvällstidningarna, skvallerpressen och paparazzi – ”rätt” bild kan ge fotografen ansenliga summor i plånboken.

– De ligger och trycker och svettas utanför staketet till Solliden dagarna i ända. Jag brukar gå fram till dem och snacka lite, ”jaha, du ligger här du” och kan få till svar att de ligger och solar...med kamera och långt tele, berättar Sven Stensson, sommarpolis på Solliden.

CHANSADE?

Den 15 juli i år hamnade landets största tidning på fel sida gränsen.

– Säpo-killarna var säkra, Aftonbladets båt med två fotografer låg innanför gränsen. Båten, en liten öppen plastbåt som de hyrt eller lånat, låg först precis utanför gränsen och då åkte Säpo fram med bevakningsbåten och pratade med de här två killarna och förklarade ”hit, men inte längre in”. Och sen gjorde de det ändå, de kom in i skyddszonen.

Sven Stensson ser flera möjliga förklaringar till intrånget.

– De kan ha drivit in, de kan av misstag ha kört in och det kan också vara så att de inte fick några bra bilder där de låg i den guppiga sjön. Så de testade att köra längre in, de chansade.

TILL FÖRHÖR

Medlemmarna av kungafamiljen i och runt badhuset på stranden till Solliden är objekten fotograferna i regel fokuserar på.

– Jag tror att man jagar ”lättklädda” bilder.

Incidenten slutade med att kungens livvakter stoppade Aftonbladets medarbetare. Säpos förhör med fotograferna gjordes i Borgholms hamn inför mängder av turister och restaurangbesökare. Livvakternas polisanmälan, upprättad av Sven Stensson med rubriceringen ”Olovligt beträdande av skyddsområde”, startade rättsmaskineriet där kammaråklagare Åsa Adolfsson i Kalmar nu fattat beslut om att kalla Aftonbladets medarbetare till förhör.

– Eftersom det pågår en brottsutredning är det rimligt att de båda ska få ge sin version, säger hon till TT.

RÄTT SIDA

Aftonbladet har å sin sida och från start hävdat att de inte gjort något fel.

– Våra medarbetare är säkra på att de höll sig på rätt sida om avspärrningarna för säkerhetszonen, förklarade tidningens informationsdirektör Olof Brundin till konkurrenten Expressen dagen efter sjödramat utanför Solliden.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.