Annons
Nyheter

Affärsman vill bygga strandhus

Nyheter • Publicerad 12 februari 2007

ISGÄRDE

Affärsmannen Ronny Nilsson, Kalmar, ansöker om dispens hos länsstyrelsen för två-tre tomter med hus vid Koviken, Isgärde.

Annons

Ronny Nilsson har fört diskussioner med familjen Bertilsson som äger det aktuella markområdet. Om nödvändiga bygglov och dispenser går igenom så har han för avsikt att förvärva 16 hektar mark av familjen Bertilsson.

Enligt Nilsson kommer självklart husens storlek, utseende och fasadmaterial att vara anpassat så att det ej stör landskapsbildskyddet. Tillgänglighet för friluftsliv utmed stranden ska inte beröras. Han påpekar att i Mörbylånga kommuns översiktsplan står att ny bebyggelse i första hand ska ske som en förtätning av de befintliga bebyggelserna Linsänkan och Stora Rör.

TIDIGARE NEJ

Husen kan byggas 100 meter från strandkanten. På grund av markens beskaffenhet är marken längre från stranden olämplig på grund av en djup svacka, anser Ronny Nilsson. Vad som emellertid kan tala emot exploateringsplanerna är att familjen Bertilsson redan 1992 ansökte om förhandsbesked för bygglov av ett bostadshus i samma område. Länsstyrelsen synade platsen och sade sedan nej till ansökan:

”Samtliga närvarande beslutar uttala att det får anses helt olämpligt att utvidga bebyggelsen i ett i övrigt i denna del obebyggt attraktivt strandområde. Förutsättningar saknas därför att kunna meddela dispens i sökt läge”, skrev länsstyrelsen i sitt utlåtande för 15 år sedan.

Ronny Nilsson välkomnar länsstyrelsen att besöka platsen på nytt under februari 2007 ”för att bättre se möjligheterna och samtidigt svårigheterna”.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons