Annons
Nyheter

Affären i Glömminge stängs?

Nyheter • Publicerad 1 december 2006

– Nu tar vi en månad i taget och så får vi se hur länge vi kan fortsätta att hålla affären öppen. Det säger handlaren Örjan Johansson på Örjans Livs i Glömminge. Han har i dagarna tvingats säga upp sina två medarbetare.

När de slutar till våren driver Örjan Johansson och hans hustru butiken vidare själva. I 36 år har han drivit butiken och på senare år är det flera faktorer som har gjort att butiken inte längre bär sig som tidigare.

Annons

– När vi blev Nära Dej-butik fick vi inte längre tillgång till Icas marknadsföring och extraprissortiment och mina kunder kan inte längre handla på Ica-kortet.

Det tillsammans med konkurrensen från de stora livsmedelskedjorna på nära håll i Färjestaden och Kalmar har bidragit till att kundunderlaget och därmed lönsamheten sjunkit för Örjans Livs i Glömminge. Och särskilt tråkigt tycker Örjan Johansson att det är mot Icas historiska bakgrund.

– Det var min far och alla andra små handlare på landsbygden i Eol-bolaget som det hette då, som byggde upp Ica. Idag känns det som om vi handlare på landsbygden blir undanskuffade. Det tycks ju vara en trend att de små landsbygdsbutikerna försvinner.

Örjan Johansson har tvingats säga upp sina två anställda och till våren är det bara han och hans hustru som driver butiken sex av veckans sju dagar. Men Örjan Johansson vill gärna framhålla att han har flera trogna kunder som regelbundet handlar i butiken.

– De tre sommarmånaderna går bäst, då stannar många turister till och handlar. Det är sämre på vintern, bara december är bra. Jag har mina trogna stamkunder, men många handlar bara en kvällstidning eller något de glömt köpa i stan och det räcker inte långt för att driva en butik.

vardagssortiment

Örjan Johansson försöker hålla ett så brett vardagssortiment som det är möjligt för en butik av hans storlek.

– Men jag kan aldrig konkurrera med de stora kedjornas utbud. Vi ligger för nära. Och jag förstår ju att de som bor häromkring och jobbar i Kalmar också handlar där.

Servicehandeln där Nära Dejbutikerna ingår, ägs sedan halvårsskiftet av Nordic Capital. Tidigare ägare var ICA Meny som ingick i ICA AB.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons