Nyheter

93 nya villor planeras i Färjestaden

Nyheter • Publicerad 28 april 2008

Byggvågen verkar inte ta slut i Färjestaden. Området vid bro-rondellen (Kärnhem) är ännu inte helt färdigställt, men redan har nästa förslag dundrat ner på Mörbylånga kommuns bord – 93 villor plus 24 lägenheter söder om Järnvägsgatan.

Området som nu är uppe i en förberedande exploateringsfas ligger strax intill Färjehallen. Det är ett relativt stort markområde och Mörbylånga kommun beslutade redan från första början att man skulle låta byggföretag och arkitekter tävla om lämpligt utformande av det hela.

Sista tävlingsdag var i fredags (25:e), men så mycket tävling blev det nu inte. Summa ett förslag har lämnats in av ett slags joint venture-konglomerat bestående av Atrio arkitekter, Myresjöhus, Kärnhem och Smålandsvillan.

Men förslaget är, som redan framgått, stort nog. Det rör sig om inte mindre än 93 villatomter samt ett, alternativt två hyreshus i två våningar med summa 24 lägenheter. Det blir alltså en hel liten egen stadsdel i Färjestaden.

När kan då grävskopor och andra maskiner dundra in i området?

Ja, först måste en detaljan utföras – området är redan utmärkt i översiktsplanen för byggnation, så där är det inga problem – därefter ska planen manglas genom den sedvanliga kommunala byråkratin.

– Ska vi gissa på ett år, säger Birgit Endom, planarkitekt vid miljö- och byggnadsförvaltningen.

Ett år...

– Du vi har just nu 54 planer att gå igenom. Det tar lite tid.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.