Annons
Nyheter

90 på bron - helt lagligt

Nyheter • Publicerad 27 mars 2006

Från mitten av maj kan ölänningarna köra med variabel hastighet över Ölandsbron.Även lagligt.

På försök kommer hastigheten på Ölandsbron fram till årskiftet 2007/2008 att höjas till 90 kilometer i timmen, med möjlighet att variera hastigheten ner till 50 kilometer i timmen beroende på väderlek och trafikmängd.

Annons

– Idén kommer från Öland, berättar Lennart Ivarsson och hänvisar till möten med kommunledningarna i de bägga Ölandskommunerna.

3,5 miljoner kronor kostar projektet.

Vid de bägge brofästena sätts plåtskyltar upp som visar hastighetsbegränsningen 90 kilometer i timmen och strax bakom dem ljustavlor som vid behov kan visa en lägre hastighetsgräns. Vid exempelvis dåligt väglag eller intensiv trafik. Möjligheten finns att med 15 minuters mellanrum ändra hastigheten.

Hastighetsbegränsningen kan vara olika i de bägge riktningarna.

Sensorer i vägbanan ska känna av fuktighet och trafikintensitet. Datorer ska klara av att styra trafiken, men bakom det kommer även fysiska personer att finnas.

Medelsnittshastigheten på Ölandsbron är redan i dag högre än tillåtna 70 kilometer i timmen. I det inre körfältet ligger hastigheten på 72-73 kilometer i timmen och i det yttre 85 kilometer i timmen.

– Utredningar, olycksstatistik och annat visar att vi kan ha en högre hastighet än 70 kilometer på bron, säger Lennart Ivarsson.

Under vinterhalvåret kommer hastigheten att till största delen vara 90 kilometer i timmen. Under den intensiva sommartrafikens toppar så lär hastigheten sjunka, i alla fall om man ska tolka Vägverkets egna statistik.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons