Annons
Nyheter

90-åring nekas åka färdtjänst

Nyheter • Publicerad 22 augusti 2007

KÖPINGSVIK

Den 90-åriga kvinnan från Kalmar vill kunna besöka sina dotter i Köpingsvik, men nekas färdtjänst av både Kalmar Läns Trafik (KLT) och Länsrätten i Kalmar.

Annons

Länsrätten gör bedömningen att 90-åringens funktionshinder inte är av sådan omfattning att hon inte skulle kunna ta den allmänna bussen till Köpingsvik. Kvinnan tycker själv att hon borde ha rätt till färdtjänst.

– Jag kan inte skriva allt om mina besvär, det skulle bli en bok då, säger kvinnan i sitt yrkande till länsrätten.

KLARAR INTE BUSSEN

Dottern har styrkt sina mammas uppgifter.

– Den vanliga bussen klarar hon inte av längre. När hon ska gå i trappor så ser hon inte trappstegen riktigt, beskriver dottern.

Den 90-åriga kvinnan har ramlat ett antal gånger. Tidigare har hon brutit både fot och handled.

– Hon borde kunna få färdtjänst innan det händer något, tycker dottern.

HÅLLA I LEDSTÅNGEN

Kalmar Läns Trafik vidhåller emellertid sitt beslut och baserar till viss del sitt ställningstagande på 90-åringens egna ord, som säger att hon klarar av att gå sträckan på 500 meter till affären och att hon kan klara trappor om hon håller sig i ledstången. KLT anser därmed att kvinnan inte kan anses ha väsentliga svårigheter att förflytta sig.

Vidare påpekar KLT att den kommunala färdtjänsten bara gäller resor på max fyra mil från bostaden om den går över kommungränsen. Vid en resa från Kalmar till Köpingsvik överskrids maxlängden med några kilometer. Länsrätten håller med KLT och stödjer sig även de på kvinnans egna uppgifter, att hon kan kämpa sig upp för trappor på egen hand, när de beslutar avslå begäran om färdtjänst.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons