Annons
Nyheter

89-åring fick avslag på färdtjänst

Nyheter • Publicerad 22 oktober 2009

Handläggningen av färdtjänst skulle bli humanare i kommunal regi.

Det lovade Mörbylånga kommuns färdtjänstansvarige i en intervju i Ölandsbladet i juni.

Annons

Det är dock 89-åringen från Algutsrum, som nyss fått avslag på sin ansökan trots kärlkramp, förträngd hjärtklaff och förmaksflimmer, mer tveksam till.

På kort tid har två äldre människor i Mörbylånga kommun fått avslag på sina ansökningar om färdtjänst. Inte bara 89-åringen från Algutsrum utan också en 83-åring från Norra Möckleby.

Hm, hur var det nu man sa i Mörbylånga kommun efter all kritik mot KLT:s handläggning av färdtjänst?

– Vi kommer att ha en annan tillämpning av lagen, sa Mörbylånga kommuns handläggare Jonas Jansson till Ölandsbladet i juni.

För de behovsprövande tycks inte det kommunala övertagande innebära några förändringar.

Rent juridiskt görs dock inga fel.

Nu ger också länsrätten Mörbylånga kommun rätt i sin handläggning av den 89-åriga kvinnan.

Mörbylånga kommun och länsrätt anser inte att kvinnan har sådana funktionshinder att hon inte ska kunna använda allmänna kommunikationer.

Det spelar ingen roll att 89-åringen har en läkarens utlåtanden i ryggen, vilka understryker kvinnans bekymmer att bara ta sig till busshållplatsen. Enligt läkaren så har hon en gångförmåga om 50-100 meter och klarar att fortsätta först efter vila.

Mörbylånga kommun och länsrätten hänvisar till praxis om att färdtjänst mycket sällan beviljas om en sökande kan förflytta sig cirka 200 meter, med eller utan kortare avbrott för vila.

Annons

Avslag blir det även för en 83-åring från Norra Möckleby med stora rörlighetsbesvär efter en mindre lyckad knäoperation. Trots läkarintyg att hon ”inte under några betingelser klarar av att resa med den allmänna kollektivtrafiken”, så säger Mörbylånga kommun genom socialnämnden nej till kvinnans vädjan om färdtjänst.

Att 83-åringen dessutom har sex kilometer till närmaste busshållplats ändrar inte beslutet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons