Nyheter

80 miljoner för att restaurera sandmark

Nyheter • Publicerad 13 augusti 2012

Länsstyrelserna i södra Sverige har beviljats EU-medel för att restaurera det forna myllrande växt- och djurlivet i de sydsvenska sandmarkerna. Igenväxta sandiga områden i Skåne, Halland och på Öland ska öppnas för att bli tillgängligare för såväl sällsynta arter som allmänheten.

Länsstyrelserna i Skåne, Halland och Kalmar län ska, tillsammans med Lunds universitet och Kristianstad Vattenrike, arbeta med projektet SandLIFE i Natura 2000-områden under sex år. Projektet som leds av Länsstyrelsen i Skåne län har en budget på 80 miljoner kronor och finansieras till hälften av EU-medel.

De sydsvenska sandmarkerna tillhör norra Europas artrikaste biotoper. Förändringarna i markanvändning och ökad näringstillförsel har gjort att många områden nu växer igen. Sanddyner och sandfält vid kusterna och i inlandet har dessutom planterats med träd eller främmande arter som vresros, odlats upp eller exploaterats. Idag finns få öppna sandmarker kvar och många växt- och djurarter har trängts undan till små, isolerade platser i landskapet. Projektet ger länsstyrelserna möjlighet att återställa några av de mest värdefulla markerna i södra Sverige.

För Ölands del handlar det om restaurering av Åby sandbackar, Gårdby sandstäpp, Skedemosse, Bödakustens västra naturreservat, och Bödakustens östra naturreservat.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.