Annons
Nyheter

80-årige Arvid tvingas pälsa på sig inomhus

Nyheter • Publicerad 25 april 2006

FÄRJESTADEN

Dagens bostadsmarknad sägs vara överhettad. Det är dock mer än man kan säga om Mörbylånga Bostads lägenheter. Åtminstone om man får tro Arvid Bäckström, som hyr en tvåa på Granitvägen i Färjestaden.

Annons

– Jag har svårigheter att röra mig när det är så kallt. Det är inte mänskligt, säger Arvid uppgivet och skakar på huvudet.

Arvid Bäckström är 80 år och rullstolsburen. När han klär på sig om morgonen måste han ta på sig tredubbla plagg för att inte frysa, berättar han.

– Det kan aldrig vara meningen att man skall sitta och frysa med en hyra på nästan 6 000 kronor (5 716 kronor, noga räknat) som skall inkludera värme.

”DE FLESTA ÄR NÖJDA”

– Normalt om man fryser klär man ju på sig, konstaterar det kommunala bostadsbolagets VD Per-Olof Linde, som också påpekar att ett alternativ faktiskt är att köpa sig en värmefläkt.

Han upplyser om att man endast är skyldig att tillhandahålla 18 grader dagtid (och 16 grader nattetid). Trots det har Mörbylånga Bostads AB som målsättning att hålla 20 grader dygnet runt, vilket Linde själv har hemma och tycker är en behaglig temperatur.

20 grader är dock inte tillräckligt för en handikappad pensionär med dålig cirkulation, anser Arvid.

– De är ju inte villiga att betala för mer. De kan få 50grader om de vill.

Enligt Linde är dock de flesta nöjda med 20 grader.

– De flesta som klagar har inte ens en termometer i lägenheten, men vi kommer gärna dit och mäter.

Annons

Hur man upplever temperatur är i och för sig subjektivt, inser han.

– Jag förstår att man kan frysa om man är äldre med dålig cirkulation och stillasittande i rullstol. Men i våra lägenheter gäller samma villkor för alla. Vi har ingen möjlighet att ha individuella temperaturer på Granitvägen, förklarar Linde.

Åtminstone inte i dagsläget, eftersom det nuvarande systemet inte är anpassat för detta. Men det kan det kanske bli om några år, tror han och berättar att man redan nu gör ett försök med en sådan lösning på Kolonitomten i Färjestaden.

Där kan man erbjuda 19–23 grader, allt efter önskemål. Då får hyresgästerna själva betala merkostnaden för den högre temperaturen, medan de som vill ha svalare än 20 grader får tillbaka motsvarande pengar.

”KAN EJ BEHAGA ALLA”

Mörbylånga Bostads hyr ut över 700 bostadslägenheter och, enligt Linde, är det väldigt få som klagar överhuvudtaget.

– Det är alltid en och annan, men bedriver man affärsmässig verksamhet kan man inte behaga alla.

Det finns dock fler än Arvid Bäckström som hört av sig till Ölandsbladet, och alla säger samma sak:

– De är hopplösa att ha att göra med. De vet att de alltid har folk som vill bo där.

Arvid säger sig ha gjort upprepade försök att komma till tals med bostadsbolaget, men tror att de helt enkelt inte bryr sig.

Annons

– Det är struntprat om de säger att de inte kommer fram på telefon. Vi har flera linjer och man kommer alltid fram till fastighetsskötaren under arbetstid, säger Per-Olof Linde.

Han intygar att man tar seriöst på alla klagomål och tycker att även Arvid naturligtvis har rätt att ha synpunkter.

– Men en som ringer och klagar ofta blir man kanske lite ljummen mot, medger Per-Olof Linde.

Ljummen eller kallsinnig. Temperatur är, som sagt, något subjektivt.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons