Nyheter

6-9–skola snart verkligt

Nyheter • Publicerad 23 juni 2010

MÖRBYLÅNGA KOMMUN

Mörbylånga kommun har inget emot att Ölands Friskola utökar sin verksamhet till att omfatta även årskurs 6. Kommunledningen har tillstyrkt ansökan och därmed återstår enbart skolinspektionens slutgiltig beslut.

Skolfrågor i Mörbylånga kommun har varit hett politiskt stoff i flera månaders tid. Senast i fullmäktige där motståndarna – främst Centerpartiet – genom en återremiss, temporärt lyckades baxa tillbaka såväl Socialdemokraternas som Moderaternas intentioner om att bygga en ny 6-9 - skola i Färjestaden.

Men redan från och med läsåret 2011 kan kommunen med största sannolikhet ändå begåvas med en 6-9 – skola.

I all tysthet har Ölands Friskola planerat en utökning av sin verksamhet med just en årskurs 6 på programmet.

ÖKAD KVALITET

En ansökan är inskickad till skolinspektionen som begärt ett yttrande av kommunen.

Och Mörbylånga kommun är inte helt avvisande även om man grumsar en del i sitt svar till inspektionen. Bland annat framhålls det att ”kommunen i nuläget, totalt sett, har en betydande överkapacitet i sina skollokaler.”

Hade inte kommunchef Staffan Larsson, som totat ihop remissvaret, skrivit ”totalt sett” hade påståendet varit en lätt friseringen av sanning och verklighet. I de norra kommundelarna är skollokalerna snarare fyllda långt över bristningsgränsen.

I slutklämmen av kommunens svar påpekas det dock att ”konkurrensen skulle öka och på så sätt bidra till en mångfald och ökad kvalitet.”

Följaktligen tillstyrker kommunen friskolans ansökan.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.