Nyheter

56-åringen anklagas för kassaskåpskupper

Nyheter • Publicerad 9 december 2013

Dubbelmord – och kassaskåp.

I utredningarna kring dubbelmorden i Flakeböle för ett år sedan och i Mellby i augusti 2006 figurerar flera olösta kassaskåpskupper på norra Öland.

– Vi vill givetvis lösa de brotten, säger Ulf Martinsson, spaningsledare i Flakeböle-utredningen.

Återkommande kassaskåpskupper på norra Öland har under många år gäckat polisen, tips och spår har varit få. Bytet har samtidigt varit stort, hundratusentals kronor tros ha försvunnit i dessa ännu olösta ärenden.

I dubbelmordet i Flakeböle hittade polisen ett med vinkelslip öppnat kassaskåp  i det garage Gustaf Linder Nordander och Annika Nordander mördades i. Gärningsmannen var enligt en enig dom i  Kalmar Tingsrätt en 56-årig man från norra Öland.

Samme 56-åring åtalades 2007 för dubbelmordet i Mellby hösten 2006. I den utredningen förhördes han om ett specifikt ärende där ett kassaskåp öppnats med en vinkelslip hos en företagare på norra Öland.

På olika nätforum och ryktesvägen pekas 56-åringen ut som skyldig till flera av kassaskåpskupperna på norra Öland.

Vill lösa brott

Ulf Martinsson, spaningsledaren i Flakeböleutredningen, känner igen uppgifterna och bekräftar att frågan lyfts.

– Jo, det går ju många rykten kring den ni kallar 56-åringen och har gjort så under lång tid, så det känner vi till.

Uppgifter till Ölandsbladet säger att ni efter tingsrättens dom fick in tips som ska binda 56-åringen till en stor kassaskåpskupp på norra Öland för åtta-nio år sedan?

– Det är inget jag kan bekräfta och kunde jag göra det så skulle jag inte göra det ändå.

– Däremot har vi utredare diskuterat saken och lagt en slant på att om det kommer in uppgifter om andra brott runt honom,  så kommer de i så fall  efter hovrättens dom.

Hur agerar ni då?

– Dels måste vi titta på vad det är, vilken bärighet det finns och hur långt tillbaka det är. Det kan vara preskriberat, det kan inte vara det. Vid  en grov stöld, till exempel ett inbrott i någons hem med ett uppbrutet kassaskåp, är preskriptionstiden tio år.

Läs hela artikeln i tisdagens Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.