Nyheter

55-åring friad från djurplågeri: Veterinärer oense i tingsrätten

Nyheter • Publicerad 3 juni 2008

SÖDRA ÖLAND

Åtalet mot den 55-åring från södra Öland som misstänkts för djurplågeri ogillas av tingsrätten i Kalmar. Tingsrätten gör bedömningen att det inte går att bringa klarhet i huruvida den skadade tjuren fått skadan innan eller efter att transporten mot slakteriet påbörjats.

Åklagaren har genom ”sin” veterinär talat för att tjuren haft sådana skador redan innan det leddes på transporten att detta borde uppmärksammats av lantbrukaren. Försvaret har genom ”sin” advokat hävdat den direkt motsatta uppgiften, den att det alls inte är osannolikt att skadan uppstått under transport.

”Mot bakgrund av att veterinärerna haft helt olika uppfattningar angående möjligheterna att upptäcka kotledsinflammation finner tingsrätten att det inte kan anses visat att tjuren uppvisat sådana symptom att lantbrukaren före transporten kunnat upptäcka skadan”, skriver tingsrätten i sin dom.

SVOR SIG FRI

Det var den 30 november 2006 som en blockhalt tjur upptäcktes bland djuren som transporterats till slakteriet i Lammhult från den öländska gården. Veterinären slog larm om missförhållanden. Lantbrukaren svor sig fri och hävdade att djuret måste skadats under transporten.

Mer än ett och ett halvt år senare fick så tingsrätten fälla avgörandet om den 55-årige lantbrukaren gjort sig skyldig till djurplågeri eller ej. Veterinären vid slakteriet vidhöll vid tingsrättsförhandlingarna att transporten enligt hennes uppfattning skett i strid med djurskyddsbestämmelser och inneburit ett lidande för djuren.

Varken chauffören på djurtransporten eller chefen för Lammhults slakteri säger sig emellertid ha gjort några som helst noteringar om att något djur skulle haft en ledinflammation. Tingsrätten väljer därmed att ogilla åtalet i sin helhet. Däremot riktas kritik mot försvaret för att ha anlitat en Stockholmsadvokat i målet. Tingsrätten anser därför att inga ersättningar för kostnader förenade med försvararens resa skall utgå.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.