Nyheter

500 nya bostäder i Borgholm

Nyheter • Publicerad 12 januari 2006

I måndags hölls ett viktigt sammanträde i Stadshuset, ja, kanske var det rent av årets viktigaste.Då träffades nämligen en förstärkt plangrupp för att inventera bebyggelsebar mark i kommunen, såväl för bostäder som för industriändamål.Och efter det dagslånga mötet kunde man konstatera att det finns möjlig plats för omkring 500 bostäder, antingen som enbostadshus eller bo/hyresrätter.

– Det var ett spännande möte, säger kommunalrådet Lisbeth Lennartsson. Det största trycket finns i själva Borgholm med omnejd och här ”byggde vi ut” rejält.

– Borgholms expansionmöjligheter är ju begränsade av natureservatet Borga Hage och Kalmarsund, så det handlar i huvudsak om områden öster om staden upp mot Kolstad. Här finns för närvarande privat mark till salu i anslutning till Karlshöjd till och kommunen äger mark på ömse sida av Kolstadgatan ovanför Nydala.

– Vi tittade även på det gamla stenbrottet vid Furuhäll, där en förtätning av bebyggelsen kan vara möjlig. Och ett stycke därifrån, i Solbergamarken, finns både ett privatägt och ett kommunägt markområde som kommer att exploateras för bostäder, berättar Lisbeth.

börjar tryta

Även i Köpingsvik börjar tomterna att tryta. Här har kommunen sålt de sista i Prästhag, medan de obebyggda tomterna som ägdes av företaget O G Ohlsson i Nybro nu har sålts till ett stockholmsföretag.

– När det gäller den andra etappen av Björkviken har vi redan fyra intressenter som vill köpa området och exploatera. Dessutom har flera personer som vill köpa tomter hört av sig.

Här har frågan varit om kommunen ska exploatera i egen regi eller sälja, och nu lutar allt åt det senare.

Byggnation är också aktuell i Borgehage, där C A Fastigheter sedan tiotalet år är ägare till ett stort markområde. Ytterligare tre markägare är intresserade av en exploatering och ett första gemensamt möte hålls med kommunen i denna vecka.

I centrala Borgholm händer det också saker. På fastigheten bakom kyrkan, där krogen Hemma Hos varit inrymd, kommer Blå Rör-explotören Gert-Ove Petersson att uppföra tio radhus i två och ett halvt plan, och på granntomten byggs ett flerbostadshus med sex lägenheter. Dessutom pågår planeringen för bostäder vid yttre hammen, om än med sakta fart framåt. Först handlar det om Lantmännens mark, där NCC och Projektbyggarna i Karlskrona är exploatörer, men fullt utbyggt kommer området enligt planprogrammet att omfatta cirka 110 bostäder.

seniorboende

Och, som vi kunde berätta i tisdagens tidning, planerar Inger och Gösta Toreld att bygga seniorbostäder i kvarteret Resedan vid norra infarten.

– Men det är inte bara i Borgholmsområdet som vi tittat på möjligheterna, säger Lisbeth Lennartsson.

– Byggnadsinspektör Lennart Bohlin håller på att avsluta arbetet med en fördjupad översiktsplan för Löttorps samhälle. Här planerar vi att bygga ut Marknadsvägen och ansluta den till Byrumsvägen, och skapa mer industrimark. Det kan i sammanhanget vara värt att nämna att ett nytt bostadshus är på gång i Löttorp, det första på bra länge, säger Lisbeth.

I Byxelkrok kommer nya tomter att bildas centralt i samhället. En privat markägare har för avsikt att exploatera i egen regi, men ärendet vilar i väntan på en fördjupning av översiktsplanen.

Tomtmark finns också i Stora Rör, intill tennisbanan, och uppe emot väg 136 ett privat område som kan ge plats för ytterligare tomter.

– Det finns även behov av mark för fritidsbebyggelse, påpekar Lisbeth Lennartsson.

– Samtidigt måste VA-frågorna lösas och såväl reningsverket i Böda som det i Sandvik är aktuella för utbyggnad. Tanken är att reningsverket i Sandvik ska ta hand om avloppet från bebyggelsen längs västra kusten; Lofta, Lundebytorp och Djupvik.

– Det är i samanhanget också viktigt att jordbruket får möjlighet att expandera och inte bli kringränt av bebyggelse, betonar Lisbeth Lennartsson.

På plangruppsmötet diskuterades även frågor kring infrastrukturen.

– En rondell vid infarten till Borgholms Slott och Solliden måste byggas, men det hänger ju på Vägverkets prioritering. Och i samband med den en ny väg förbi Rosenfors industriområde och vidare över markerna fram till rondellen vid Karlshöjd.

– Vi diskuterade också en flyttning av Räpplingevägen, så att den ansluter till väg 136 vid avtagsvägen mot Borgehage, och att ytterligare en rondell byggs där.

– Det skulle samtidigt ge möjlighet till den önskvärda förlängningen av Borglanda flygfält, säger Lisbeth Lennartsson.

Borgholms kommun har således kopplat ett rejält grepp om utvecklingsmöjligheterna. Den byråkratiska processen ska dock ha sin tid, men om något år kan större delen av planerna bli verklighet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.