Nyheter

5 hamnar – 10 000 gästnätter

Nyheter • Publicerad 15 oktober 2008

ÖLAND

”Hög tid att uppmärksamma båtturisterna” Den uppmaningen stod att läsa i Ölandsbladet förra veckan med anledning av det ökande antalet gästhamnsnätter i Mörbylånga kommuns tre gästhamnar. Nu är även siffrorna klar för hamnarna i Borgholm, vilka visar på ordentliga ökningar.

Går allt enligt planerna kommer samtliga Ölands åtta gästhamnar att marknadsföras på båtmässan ”Allt för sjön” i Stockholm. Hamnarna i Färjestaden, Mörbylånga och Grönhögen gästades i somras av 1 435 båtar vilket genererade drygt en halv miljon till kommunkassan. Därtill spenderar varje båtgäst cirka 200 kronor iland per dygn. I Borgholm är antalet gästnätter betydligt större, totalt drygt 10 000.

HOPPAS PÅ EN ÖKNING

Så här fördelar sig gästnätterna i de olika hamnarna, med fjolårets siffror inom parantes:

Byxelkrok: 3 490 (3 075), Sandvik: 1 554 (1 337), Böda: 366 (295) och Kårehamn: 19 (37).Därtill kommer gästhamnen i Borgholm som ägs av Strand och alltså inte ingår i den kommunala redovisningen. Lasse Johnsson, som arrenderar hamnen, kan emellertid berätta att antalet gästnätter i år uppgick till cirka 3 700.

– Det är ungefär samma siffra som förra året. Vi har också fått många positiva omdömen sedan vi byggde om hamnen så att det blev glesare mellan flytbryggorna, så jag hoppas det ska leda till fler gästnätter nästa år. Dessutom kommer vi att göra en upprustning i serviceavelningen, bland annat kakla om toa- och duschutrymmen, säger Lasse Johnsson.

Det betyder alltså drygt 10 100 gästnätter i Borgholms fem hamnar.

MEST HUSBILAR I BÖDA

I samtliga hamnar finns även nattparkeringar för husbilar, eller ställplatser som de också kallas. Och här har det skett en minst sagt kraftig ökning: Böda: 950 (313), Borgholm: 820 (135), Sandvik 157 (103), Kårehamn 108 (71) och Byxelkrok, som dock hade en minskning: 121 (209).Tidigare i år marknadsfördes Borgholms gästhamnar på båtmässan ”Allt för sjön” i Stockholm, vilket säkert var en starkt bidragande orsak till ökningen.

– Det kommer vi även att göra i år. Beab och Borgholms näringslivskontor gjorde gemensamt den här satsningen som handlade om cirka 40 000 kronor. Vi tog också fram skyltmaterial som med lite ändringar kan användas igen, säger Hasse Johannesson, servicechef på Borgholm Energi.

I år är det nybildade Ölands näringslivskontor som står för fiolerna. Och eftersom det sorterar under Ölands Kommunalförbund är det väl läge för Mörbylånga att haka på och marknadsföra kommunens tre gästhamnar.

– Vi pratade om det så sent som i tisdags. Det vore helt naturligt och själv kommer jag att puffa hårt för ett deltagande, säger näringsutvecklare Tage Selander.

ROLF NILSSON

Fotnot:”Allt för sjön”, som hålls den 28 februari till 8 mars på Stockholmsmässan i Älvsjö, är med cirka 110 000 besökare den största och viktigaste båtmässan i Norden. Och det är inte bara karlar som hittar dit, många av besökarna är kvinnor.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.