Annons
Nyheter

49-åringen släpptes på fri fot

Nyheter • Publicerad 16 februari 2007

BYXELKROK/KALMAR

– Min klient är oskyldig och ska släppas fri.En timme efter de orden från den mordmisstänkte 49-åringens advokat försattes nordölänningen på fri fot. Allt talar därmed för friande dom i den uppmärksammade rättegången där 49-åringen stått åtalad för mord på sin mor och dennes sambo.

Annons

Innan det inte helt oväntade beskedet från tingsrätten hade den sista rättegångsdagen ägnats åt förhör och slutpläderingar.

– Det är ett fruktansvärt brott han gjort sig skyldig till, det är uteslutet att någon annan än han är skyldig.

Kammaråklagare Gunilla Öhlin var i sin slutplädering säker: 49-åringen från norra Öland mördade sin mor Barbro, 69, och dennes sambo Bertil, 66. I sin summering av målet staplade Gunilla Öhlin upp indicie efter indicie, punkter som alla noga granskats under rättegångsdagarna.

Om motivet:

– Motivet att döda Barbro och Bertil hade han: ekonomisk vinning.

Skärskadan i duschen:

– Han har inte alls fått skadan i duschen utan när han skar halsen av Bertil och stack sin mamma i halsen.

Duschen:

– Han duschade inte alls den natten, det är en efterhandskonstruktion för att få någon form av alibi.

Kedjan av indicier ansåg Gunilla Öhlin som stark och tät och tillräcklig för fällande dom där inget annat än, enligt åklagarens uppfattning, livstids fängelse kunde komma i fråga.

Annons

”MIN KLIENT ÄR OSKYLDIG”

49-åringens advokat Claes Möllersten underkände åklagarens bevisföring i sin helhet.

– Åklagaren påstår att hon har en indiciekedja, men det är ingen kedja. Det är bitar här och där som inte hänger ihop. Min klient är en sopa på att sköta sin ekonomi, men det innebär inte att han är en mördare.

Möllersten ansåg att åklagaren mest framfört andrahandsuppgifter utan bevisvärde. Den allvarliga invändningen riktade sig mot rättsläkarens utlåtande.

– Det är inte alls säkert att Bertil utsatts för mord, det kanske inte är mord, var Möllerstens tolkning av utlåtandet.

– Min klient är oskyldig och han ska släppas fri, yrkade Möllersten i sin avrundning och efter cirka en timmes överläggning kom beskedet från tingsrätten: 49-åringen försätts på fri fot i väntan på dom, en stor framgång för försvaret och ett lika stort bakslag för åklagaren och polisen.

Vid 16.30-tiden på fredagen var 49-åringen åter en fri man, detta efter drygt tre månader i häkte. Den dom tingsrätten ska leverera den 2 mars lär, i och med frisläppandet, med stor sannolikhet fria 49-åringen från mordanklagelserna.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons