Nyheter

49-årig torped synas i rån-utredning

Nyheter • Publicerad 13 februari 2006

I spaningarna efter de fyra beväpnade och maskerade män som rånade en borgholmsföretagare i sitt hem är ”torped”-domen mot en 49-åring från Gotland intressant för polisen.– Jag var på plats under rättegången mot mannen och ska läsa domen, säger spaningsledare Janne Bolmgren.

Rättegången mot 49-åringen och borgholmföretagarens före detta fru bevakades av polisen.

Företagaren kände sig hotad inför och under rättegången och gavs därför polisskydd.

– Hotbilden bedömdes som inte helt orealistisk och självklart fanns rånet och överfallet mot företagaren med i vår bedömning. Ett våldsbrott var ju begånget, berättade poliskommissarie Jan-Erik Pettersson efter rättegången.

Av Kalmar Tingsrätt fälldes 49-åringen för misshandel, ofredande samt olaga hot. Detta efter att jagat och hotat företagaren samt slagit en av dennes anställda.

Syftet var att skrämma företagaren, att få honom att godkänna en ny hyresgäst till en restauranglokal i Borgholm. Företagaren, ägare av restauranglokalen, vägrade att skriva på varvid den dåvarande hyresgästen/krögaren anlitade 49-åringen som torped.

– NN (49-åringen) har begått samtliga gärningar i ett led att förmå NN (företagaren) att skriva under ett avtal mot dennes vilja. Med andra ord en form av torpedverksamhet, skriver tingsrätten i domen och jämför gärningen med utpressning eller försök till rån. Straff: sex månader i fängelse samt 7000 kronor i skadestånd till företagaren och 6 000 kronor till den anställde.

Kriminalpolisen i Kalmar bekräftar att domen mot 49-åringen är intressant i utredningen av det brutala överfallet och väpnade rånet mot företagaren i mitten av oktober förra året.

– Jag ska läsa domen, säger spaningsledaren Janne Bolmgren, som fanns på plats i tingsrätten under rättegångsdagarna.

– Men i övrigt kan jag inte kommentera eventuella kopplingar, utan vi rycker i alla trådar som finns och jobbar på. Än har vi inte gjort något genombrott.

Polisen har ingen uttalad huvudteori om vad som låg bakom det nattliga överfallet mot företagaren.

– Det kan ha varit för att skrämma. Samtidigt behandlas det som rån. Det kan ha varit si eller så eller både ock, i detta läge kan vi inte utesluta något.

Kalmar Tingsrätt fällde även företagarens före detta fru. Efter skilsmässan bodde hon under några månader kvar i företagarens exklusiva lägenhet för att vid avflytten i mars 2005 vandalisera lägenheten samt ta med sig vitvarorna.

Ett inslag i skadegörelsen var att rycka bort diskmaskinen från kopplingarna varvid vatten sprutade ut under en längre tid och den stora vattenmängden orsakade omfattande skador i fastigheten.

Kvinnan döms till skyddstillsyn och skall underkasta sig den psykiatriska vård frivården finner erforderlig. Hon ska dessutom betala 72 393 kronor i skadestånd till företagaren/före detta mannen.

Efter rättegången anmälde åklagaren Johan Henningsson tre av försvarets vitten för mened. I domen säger rätten att trions vittnesmål är ”efterhandskonstruktioner som inte förtjänar någon tilltro”.

Troligen väntar åtal för samtliga tre.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.