Annons
Nyheter

41-åring åtalad för mordbrand och döds-hot

Nyheter • Publicerad 31 maj 2006

BORGHOLM

”Die Bitch””Die Hora””Din jävla hora till dotter kommer att dö socialfall”De målade hoten och den anlagda branden spred skräck i bostadsområdet i Borgholm - nu åtalas en 41-åring för olaga hot, skadegörelse och mordbrand.

Annons

Efter flera vittnesmål av personer boende i området Kungsträdgården i Borgholm kunde polisen gripa en 41-åring timmarna efter den anlagda branden där delar av en större carport förstördes av lågorna.

Mannen misstänktes dels för branden kvällen den 4 december, dels för de hot någon skrivit med vit färg på ytterdörrar, fönster, garagedörrar och en bil i området samma kväll.

41-åringen häktades tre dagar efter gripandet och släpptes dagarna före jul.

vittnesmål

I åtalet mot 41-åringen sägs att fem personer, alla grannar till mannen, utsatts för olaga hot eller ofredande.

För den skadade egendomen kräver Ölands Försäkringsbolag 22 000 kronor i ersättning för klottersanering medan bostadsrättsföreningen Spiran och Kungsträdgårdens samfällighetsförening begär 11 700 kronor för självriskkostnader.

En av de personer som utsattes för de dramatiska döds-hoten begär 21 000 kronor i ersättning av 41-åringen för självrisk och kränkning.

I bevismaterialet i denna del av åtalet finns bland annat vittnesmål från en person som såg den åtalade 41-åringen gå runt i området med en burk målarfärg och pensel den aktuella kvällen. Dessutom, och enligt uppgifter till Ölandsbladet, bar dörrhandtaget till 41-åringens ytterdörr spår av den färg som användes till de målade hoten.

fara för liv

I delen mordbrand konstaterar kammaråklagare Gunilla Öhlin att branden kunde ha fått förödande konsekvenser.

Annons

– Om branden hade fått fortgå, hade den spridit sig till hela byggnaden samt de bilar som vid tillfället fanns uppställda i byggnaden. Fara förelåg även för att branden genom värmestrålning skulle sprida sig till intilliggande bostadsbyggnader, med fara för boende personers liv och hälsa och för förstörelse av egendom, sägs det i åtalet.

Här kräver Ölands Försäkringsbolag 196 891 kronor i ersättning av 41-åringen för reparation, sanering, med mera.

41-åringen har konsekvent nekat till anklagelserna. Skälet till hans påstådda handlingar sägs vara djup schism i den kolonilotts-förening han är medlem av.

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons