Nyheter

33-åringen åtalad för Södvik-mordet

Nyheter • Publicerad 30 augusti 2006

SÖDVIK/KALMAR

Den förrvirrade och psykiskt sjuke 33-åringen tog sig in i makarnas hem och knivhögg den 62-åriga kvinnan till döds – nu åtalas han för det brutala knivmordet i Södvik.

Mordet i sommaridyllens Östra Södvik den 18 juni chockade omgivningen och uppmärksammades över hela landet.

33-åringen greps timmarna efter det brutala dådet och gav då ett förvirrat men ändå lugnt intryck.

I de första förhören med polisen erkände 33-åringen från Karlstad mordet, utan att kunna förklara varför han överföll paret, där kvinnan knivmördades och maken skadades. Några kopplingar mellan 33-åringen och paret kunde inte hittas och mordet beskrevs tidigt som ett vansinnesdåd.

fälgkors

Vid polisen rekonstruktion knappt två veckor efter brottet samarbetade han villigt och åklagaren Kerstin Eriksson betecknade bevisläget som gott.

Efter att ha avvaktat svaret från den stora psykiatriska utredningen åtalas 33-åringen nu av åklagarkammaren i Kalmar.

– NN har den 18 juni 2006 i Östra Södvik inträngt i makarnas Svenssons bostad. NN har tilldelat Karin Svensson slag med ett fälgkors i huvudet samt berövat henne livet genom att sticka henne i bröstet med en kniv, sägs det i åtalet.

– NN har därefter i avsikt att beröva Harald Svensson livet, huggit mot honom med en kniv och därigenom åsamkat honom smärta, stickskada i vänster sida av bröstet samt sårskador på vänstra armen, fortsätter åklagare Kerstin Eriksson i gärningsbeskrivningen.

två åtalspunkter

33-åringen åtalas för mord och försök till mord. I bevisningen mot honom ingår förhörsuppgifter, resultatet från den tekniska undersökningen samt ett 45 minuter långt DVD-inspelat material från rekonstruktionen.

Den psykiatriska utredningen visade att 33-åringen är psykiskt sjuk och var psykiskt sjuk vid tiden för mordet. Därmed kan han inte dömas till fängelsestraff.

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Fotnot: Harald och Karin Svensson är fingerade namn.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.