Annons
Nyheter

32 nya tomter vid Kalmarsund

Nyheter • Publicerad 10 december 2007

LUNDEGÅRD

I slutet av 1980-talet stod Solbyn vid Lundegårds camping färdig, 53 fritidshus på arrendetomter ett stenkast från Kalmarsund. Och nu är det dags för nästa etapp, norr om byn röjs det för ytterligare 32 tomter och går allt enligt planerna kan de första husen byggas till sommaren.

Annons

Att kunna bygga i ett så här sjönära läge måste betraktas som exklusivt, men det handlar om en gammal detaljplan som ”legat till sig”. Projektet har ännu inte marknadsförts, men redan nu är intresset på topp.

– Ja, två tredjedelar av tomterna är tecknade. I flera fall handlar det om husägare i nuvarande Solbyn som vill bygga nytt och låta barnen ta över det gamla huset, eller tvärtom, säger Olle Henning som tillsammans med sonen Micke och hans hustru Martina driver Lundegårds camping.

FÖRSTA PARKETT

Tomterna är på 400 kvadratmeter vardera, med en byggrätt på cirka 100 kvadratmeter. Och de på första parkett ligger knappt 100 meter från sjön. Köparna får betala en ingångssumma för vägar, vatten och avlopp plus en årlig arrendeavgift.

– Ett köp är också kopplat till husföretaget Landsbro-Stugan som tillverkar fritidshus med villastandard. Och det blir endast hus med träfasader, berättar Olle.

Han och Micke har precis finröjt området efter att Södra avverkat skogen, där en del träd sparats.

– Vi har egna maskiner så vi gör allt jobb i egen regi, säger Micke som sitter i grävmaskinen.

POOLANLÄGGNING

Det mesta av virket går till massaved, men en del, ask och ek, till Kährs i Nybro. Och dessutom omkring 1 000 kubikmeter ris som ska ligga och torka innan det flisas. I vinter kommer Olle och Micke färdigställa ett kvarter med 16 tomter och nästa år ytterligare ett. Men det finns även andra planer för framtiden.

– Ja, vi tänker på sikt att bygga en poolanläggning och håller för närvarande på att titta på några alternativa platser. Men det blir inte någon traditionell rektangulär pool utan en med varierande vattendjup och vattenlekar, avslöjar Micke Henning.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons