Annons
Nyheter

31 miljoner till Ölandskommunerna

Nyheter • Publicerad 9 april 2009

Noll i år, en välkommen dusör nästa år.

– Men otillräckligt, så är det ju, säger Lisbeth Lennartsson, C-märkt kommunalråd i Borgholm efter regeringens stödpaket till kommuner och landsting.

Annons

På grund av den plötsliga och dramatiska långkonjunkturen med kraftigt sviktande skatteunderlag i sitt följe upplever många kommuner ekonomisk kris redan i år och nästan samtliga hissar nödflagg inför 2010. Regeringens svar på larmet från kommuner och landsting: noll kronor i år, sju miljarder kronor för 2010 i särskilt och tillfälligt stöd samt höjda statsbidrag med fem miljarder åren 2011 - 2012.

Ölands del av detta sjutton miljarder stora stödpaket är för Borgholms del 14 miljoner kronor medan Mörbylånga totalt kvitterar ut 17,6 miljoner kronor. Baserat på invånarantalet den 1 november i år kan Borgholm förvänta sig cirka 5,7 miljoner kronor i tillfälligt stöd för 2010, medan Mörbylånga håvar in 7,2 miljoner.

I norr saknas i dagsläget, innan besparingspaket och stödpengar, nitton miljoner i kassan för 2010.

– 5,7 miljoner är välkomna pengar, men otillräckligt eftersom Borgholm tappade 20 miljoner på ett bräde i skatteutjämningen. Samtidigt är 5,7 miljoner i vår lilla budget mycket pengar, kommenterar kommunalrådet Lisbeth Lennartsson.

Hålen att fylla är som redan antytts stora och svarta.

– Stödet går rätt in i driftbudgeten och kan möjligen lindra sparbetinget något, hoppas kommunalrådet i Borgholm vars budget för valåret 2010 liknar krisårens i slutet av 1990-talet.

Läget i söder är paritet med Borgholms. Sparpaket på 18 miljoner kronor till 2010 är aviserat från kommunledningen.

– Det budskapet till nämnderna och styrelserna står kvar, även om de 7,2 gör planeringen för 2010 klart lättare, det blir lättare att få plus nu, säger kommunalrådet Kent Ingvarsson, (M), lite halvnöjd med regeringens finansiella stöd.

– Både överraskande och välbehövligt, sedan kan man fundera på nivån. Fast för vår del hjälper det till bra.

MICHAEL STÅHL

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons