Annons
Nyheter

3 500 underskrifter mot dåliga TV-utsändningar på Öland

Nyheter • Publicerad 13 augusti 2007

BORGHOLM

Lennart Ivarsson är informationsansvarig på Teracom, företaget som inte lyckas ordna godtagbar TV-utsändning på Öland. Han har däremot lyckats väcka ilska bland ö-befolkningen och större delen av öns sommarboende, alldeles särskilt när han i det längsta var kallsinnig inför protester och felanmälningar. Då startades protestaktionen som nu har fått 3 500 namnunderskrifter som resultat.

Annons

Upprördheten mot de usla TV-sändningarna på Öland spred sig till att börja med man och man emellan. När Kurt Lundgren på Ölandsbladet nåddes av beskedet om hur illa det är ställt tog han initiativ till en protestaktion via tidningen. 3 500 namn har under ett par månader samlats in och redan dessförinnan skrevs otaliga artiklar i ämnet i olika tidningar, även radio/TV uppmärksammade kampanjen.

HELA ÖLAND PROTESTERAR

– Jag har fått mängder av brev från alla håll på Öland, säger Alrik Nilsson som är ordförande i Böda hembygdsförening och den som har tagit emot alla brevprotester.

– Det är inte bara norra Öland som berörs, det räcker nog inte med en ny mast för vår del. Än så länge vet vi inte heller var masten skall placeras och vilken nytta den kommer att göra.

Kurt Lundgren går så långt att han kallar Ivarsson från Teracom för ”vårt hatobjekt”.

– När han säger att ”det är inte vår skyldighet att se till att varenda husvagnsägare skall kunna se på TV”, då blir det uppror. Det är precis det som är deras uppdrag!, ryter Kurt Lundgren.

Lisbeth Lennartsson (c), kommunalråd i Borgholm och Jan R Andersson (m), riksdagsman från Kalmar län håller med och tar emot listorna av Alrik Nilsson och Inga-Maj Eriksson som är en av många sommarboende.

DYRT MEN VÄRDELÖST

– Jag om min man bor på Löttorps camping sex månader om året. Och då vill vi kunna se på TV. Vi skaffade oss en boxer, men den har inte fungerat sedan vi kom hit i år. Vi betalar 159 kronor i månaden utan att få något för det!

– Om jag är skyldig att betala TV-avgiften skall jag också ha rättighet att kunna se de program som sänds.

Annons

Protesterna gäller fotboll, nyheter, underhållningsprogram och allt annat. Väl så viktig är att TV fungerar vid tillfällen av kris.

– Om det skulle bli någon olycka exempelvis vid kärnkraftverket i Oskarshamn måste informationen ut snabbt. Då skall TV fungera, inte minst lokalnyheterna, säger Lars-Göran Fälth som är VD på Ölandsbladet.

KOMMUNSKRIVELSE

Med 3 500 namnunderskrifter i handen berättar Lisbeth Lennartsson att hon och Jan R Andersson kommer att skriva en skarp skrivelse till Teracom och till Näringsdepartementet där man från kommun och län kräver en förbättring.

– Besöksnäringen är oerhört viktig för oss i Borgholms kommun, och att fastboende skall ha en fungerande TV är självklart, säger Lisbeth Lennartsson.

– Man kan naturligtvis tänka sig en tillfällig försämring i samband med teknikövergång, men högst ett par veckor. Det här är inte godtagbart på något sätt, säger Jan R Andersson.

Nu ser nordölänningarna fram mot den förändring som Teracom har utlovat före augusti månads utgång.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons