Nyheter

290 000 kronor för fem i minibussen

Nyheter • Publicerad 10 november 2009

BORGHOLM

1 629 kronor per dag eller 290 000 kronor fram till sommarlovet 2010, så mycket kostar den omdiskuterade 45-minutersregeln utbildningsförvaltningen i Borgholm.

– Gäller fem elever för färd till Åkerboskolan, säger Christina Ateva, ordförande i utbildningsnämnden.

45-minutersregeln, att ingen elev ska ha längre än tre kvart i skolskjuts, är oönskad av utbildningsnämnden och försvarad av fullmäktige. Notan betalas av de förstnämnda och har numera, efter diverse frågetecken, klarnat.

Upphandling är gjord berättar nämndsordförande Christina Ateva (C).

– Kostnaden från den 1 december till vårterminens slut blir efter upphandling med Bergkvarabuss 290 000 kronor, eller 1 629 kronor per dag om man så vill.

– Det här gäller för fem elever på Åkerboskolan som bor söder om Södvik. Dessa elever ska åka i ett mindre fordon.

LUGNT HEM

Upphandlingen gäller endast resa till skolan. Färden hem går med den vanliga skolbussen.

– Enligt Bergkvarabuss håller sig hemturerna inom 45 minuter, säger Christina Ateva.

I övrigt finns inga speciallösningar. Vare sig norr om Löttorp eller söder om Borgholm.

– Nej, det är de här fem och inga fler, övriga barn åker inom de befintliga skolskjutsarna och vill göra så, man vill åka med sina skolkamrater.

Nästa år ska kommunens samlade skolskjuts-behov upphandlas och hoppet är att kostnaden för specialtransporter då kommer att minska.

– Vi får se vad upphandlingen kan ge.

RENOVERING

Mer skolnytt: som Ölandsbladet tidigare berättat har utbildningsnämnden åtminstone temporärt kasserat de stora, och minst 60 miljoner kronor dyra, ombyggnadsplanerna för Slottsskolan. Nu gäller den lagda ramen på 30 miljoner kronor och inget annat.

– Projekteringsgruppen har fått i uppdrag att så fort som möjligt förbereda arbetet med endast renovering av lokalerna. Det viktiga är att arbetsmiljön för elever och lärare blir helt okej.

Tidsplanen är start nästa hösttermin för renovering 2011 ut.

– Jag är ingen expert på området, men det lär bli svårt att ha undervisning på en byggnadsarbetsplats. Södviks skola är hetast när det gäller alternativa lokaler. Den skolan står tom och några lämpliga lokaler finns inte att hitta i Borgholm, säger Christina Ateva (C).

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.