Nyheter

25 nyutbildade ”ölandsvetare”

Nyheter • Publicerad 14 januari 2008

GLÖMMINGE

Profet kan man aldrig bli i sin egen hembygd. Men guide går bra. I lördags var det examination vid Glömminge församlingshem för de 25-tal deltagare i den kurs som länsstyrelsen med hjälp av Kalmar Högskola hållit under hösten med syfte att få fram fler öländska guider.

Under sju träffar och en handfull exkursioner har deltagarna både fått lära sig om den öländska naturen och geologin, men också om presentationsteknik. Kursledare har varit Kalmar högskolas Jan Michaelsson och länsstyrelsens Ann-Charlotte Magnusson.

– Förhoppningen är att deltagarna efter kursen ska bli egna entreprenörer. Många här har verksamheter som Bo på lantgård. Genom guideutbildningen kan de komplettera sina verksamheter, säger Jan Michaelsson.

EFTERFRÅGAN

Det finns en efterfrågan av öländska guider.

– De guider som kan något, de får bra betalt, säger Sten Karlsson vid Sättrabuss, som numera inte bara kan titulera sig chaufför utan också legitimerad Ölandsguide.

Stor vikt av kursen har lagts vid sambandet mellan det öländska landskapets förutsättningar och människans påverkan av landskapet från forntid till nutid.

Lars Alvarmo från Södra Sandby tror sig ha kunnat finna en speciell guidenisch.

– Ett jordbruk i förändring.

CYKEL I TROSNÄS

Ann Zetterberg från Trosnäs redovisade under lördagen sitt projektarbete - cykelguidning i Sandvik-Trosnäsområdet. Tänk så mycket intressant det finns bara där! På bara en kort tid kunde Ann Zetterberg rada upp en rad spännande fakta och händelser kring den lilla planerade rutten.

– Och här bor Börje, han som sökte sig en fru i TV, säger Ann och låter fingret fara över kartan.

– Det har varit mycket spännande och roligt att följa kursen och deltagarna, och jag ser fram emot att få ta del av guidernas rapport senare i år om hur verksamheten har utvecklats, säger Ann-Charlotte Magnusson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.