Annons
Nyheter

25 miljoner för skolrenovering

Nyheter • Publicerad 17 oktober 2012

RUNSTEN

– Vi gissar inte med siffror utan har tagit fram fakta där en mycket erfaren byggkonsult gjort arbetet.

Annons

Bo Thoor, fastighetschef på Borgholm Energi, tillbakavisar kritiken om felaktiga och uppblåsta renoveringskostnader för Runstens skola.

Utbildningsnämndens inriktningsbeslut att stänga Runstens skola, bland annat för att slippa stora kommande investeringskostnader, har skakat om och ifrågasatts.

– 25 miljoner kronor för att renovera Runstens skola? Omöjligt, det går att göra billigare, är ett flitigt använt motargument i debatten.

SILVERTEJP?

Kommunens fastighetschef Bo Thoor på Borgholm Energi är av annan uppfattning. Åtminstone om arbetet ska göras rätt från grunden och upp till den standard undervisning av i dag kräver och där jämförelseobjektet är Slottsskolan.

– Då kommer vi upp på kostnader på runt 24-25 miljoner kronor, säger Bo Thoor med en konsultgranskning i ryggen.

– Om man lagar och lappar med silvertejp och spackel blir det givetvis billigare, det går ju också att säga att det där behövs inte, inte nu. Problemet då är att tillfälliga lösningar ofta blir dyra på sikt och görs inget nu kan det krävas än större insatser längre fram, tillägger han.

HEDENHÖS

Renoverings- och tillbyggnadspaketet består av sex delmoment:

Huvudbyggnaden 8,8 miljoner kronor:

Annons

– Handlar om att lyfta hela standarden och anpassning till dagens krav på arbetsmiljö. Bland annat måste el och VA bytas, det är från Hedenhös och lite till. Och någon ventilation finns inte i dag så helt ny ventilation måste till.

Köket 5 miljoner kronor:

– Köket är utdömt med förelägganden från samhällsbyggnadsnämnden. Fem miljoner är en summa vi har från två håll, dels från vår konsult, dels från en storköksfirma.

Gymnastikhallen 2,5 miljoner kronor:

– Väldigt sliten och nedgången. Fönster, dörrar och fasad är i behov av att bytas och ska allt göras riktigt kostar det 2,5 miljoner.

Rivning av förskola och personalbyggnad 405 000 kronor:

– Egentligen två villor, båda i väldigt dåligt skick. Tanken är att putta omkull dem.

Tillbyggnad förskola och personalutrymmen 6-7 miljoner kronor:

– Den summan kan vara lite hög eftersom kalkylen gjordes då det diskuterades att stänga Gärdslösa skola helt. Hur stor kostnaden blir beror på vilka ytor som behövs.

Bergvärmepump 1,5 miljoner kronor:

Annons

– I dag används olja och el, en väldigt dyr lösning, kommenterar kommunens fastighetsexpert och betonar att han inte lägger sig i debattens om skolans vara eller icke vara.

– Inte på något sätt. Mitt uppdrag var att ta fram en kalkyl för att renovera och anpassa byggnaderna till dagens behov och det har jag gjort.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons