Nyheter

23 nya centernamn på kommunfullmäktigelista

Nyheter • Publicerad 8 februari 2006

MÖRBYLÅNGA

I går presenterade Centerpartiet sina nya namn till kommunfullmäktige. Många var kvinnor – men knappast yngre.

– Det talas om att intresset för politik minskat, men det ställer inte vi upp på, säger Centerpartiets kommunkretsordförande Bernt Andersson.

Han berättar att man redan på senhösten lyckades få ihop tolv helt nya namn som var villiga att kandidera till kommunfullmäktige. När centerpartiet presenterade listan i går hade antalet stigit till det dubbla.

– När jag ringde runt blev jag nästan chockad. Varenda en ville ställa upp. Det har varit en väldigt positiv respons. Och vi har aldrig behövt kvotera, utan legat fifty-fifty (i könsfördelning) ändå. Och huvudparten av de nya är yngre.

SVÅRT NÅ YNGRE

Men som alla partier får nog även Centern sägas ha vissa problem att engagera de riktigt unga. Lantbrukaren Göran Wilén från Gettlinge har passerat 30-årsstrecket och är trots det den yngste bland de nyrekryterade.

– Givetvis är det ett problem att man inte får in dem som vet hur det är att vara ung i dag, medger Johanna Wouters, som kandiderar för sin tredje mandatperiod och dessutom är ett av de heta namnen som efterträdare till Saga Sigvardsson.

Marie Röhl, fiskarhustru från Grönhögen, är också bland de yngre med sina 36 år. Hon vill in i politiken för att förändra.

– I mitt dagliga liv stöter jag på problem som småbarnsmor och företagare. Det är så lätt att bara gå och klaga, men man måste ju också försöka att göra något.

DE NYA NAMNEN

De nya centernamnen är följande: Henrik Alvarmo, Södra Sandby, Anna-Lena Andersson, Gettlinge, Kajsa Arnesson, Hagby, Marie-Louise Arvidsson, Eketorp, Claes Brolinson, Slagerstad, Sven Brynielsson, Ryd, Kjell Helgesson, Stenåsa, Bengt Johansson, Gammalsby, Stellan Jonsson, Bläsinge, Ulf Larsson, Ryd, Anders Löfström, Triberga, Monica Lövin-Rosén, Vickleby, Anders Lindal, Algutsrum, Gudrun Mo, Nedre Ålebäck, Lise-Lott Nilsson, Risinge, Anne-Marie Olsson, Glömminge, Marie Röhl, Grönhögen, Viktor Sheffield, Gynge, Anders Torstensson, Färjestaden, Tomas Torstensson, Kåtorp, Lennart Wallin, Stora Kvinneby, Göran Wilén, Gettlinge, samt Jessica Wistrand, Färjestaden.

På stämman den 5 mars fastställs den/de slutgiltiga listan/listorna till fullmäktige. Då offentliggörs även Saga Sigvardssons efterträdare.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.