2040 miljoner billigare och dessutom bättre!
FÄRJESTADEN
Enligt experterna skulle en kommunsammanslagning spara 20–40 miljoner kronor åt skattebetalarna. Dessutom skulle kvaliteten höjas på den kommunala servicen. Kan man säga nej då?
Kommunsammanslagningar är självklart inte något nytt i den svenska politiska historien. Processen att slå samman mindre områden till större har pågått ända sedan Alsnö stadga 1280. I svensk kommunal, eller sockenpolitisk, historia var accelerationen mot större kommuner dock mest märkbar under de stora reformåren 1951 och 1971.
BÄTTRE
Är då större detsamma som bättre? Ett kort sammanfattande svar som Micael Sandberg från konsultfirman Sweco Eurofutures kunde ge var:
– Ja, kvalitetsmässigt blir det bättre för medborgarna med en större organisation.
Han inledde annars sin föredömligt stringenta föredragning med att ställa den enkla frågan:
– Varför ska man slå ihop de här båda kommunerna?
Och gav själv svaret:
– Antingen ska det bli billigare eller bättre. Helst båda saker på en gång. Annars kan man lika gärna låta bli.
BILLIGARE
Med en snabb översikt av samtliga kommunala serviceområden – äldrevård, skola, kultur och fritid med mera, med mera – fick de församlade en klar bild av hur det ser ut: Större är oftast billigare. Vissa så kallade strukturkostnader – vad det kostar skattebetalarna att hålla sig med exempelvis barnomsorg, är märkbart högre än rikssnittet i de två ö-kommunerna. Borgholm betalar exempelvis 35 procent mer för sin barnomsorg än genomsnittet i riket (Mörbylånga åtta procent mer). Micael Strandberg presenterade en överslagsberäkning som visar att Öland som en kommun skulle bli mellan 20–40 miljoner kronor billigare att driva än som det ser ut idag.
– Men stirra er inte blinda på besparingssiffrorna. Den stora vinsten blir kvalitetshöjningen i de kommunala verksamheterna.
LÄTTARE
– En kommun löser inte problemen, men gör det sannolikt lättare att lösa dem. Är man två måste man hitta vägar att samarbeta, är man en kommun – tja, då är man tvungen.
Protester från ”det-är-bra-som-det-är-lägret” brukar köra på temat: ”Men vi samarbetar så bra och för övrigt har vi ett kommunalförbund”. Men det gav inte Micael Sandberg många vitten för.
– Ett kommunalförbund är ingen optimal lösning. Och sådana förbund brukar oftast utvecklas till egna enheter med egna agendor.
20–40 miljoner billigare och ändå blir det bättre. Kan man säga nej då?