Annons
Nyheter

18-åring från Vetlandatrakten erkänner videoöverfallet

Nyheter • Publicerad 11 juni 2007

BORGHOLM

En 18-åring från Vetlanda-trakten har erkänt det rikskända videoöverfallet utanför gatuköket Bems i Borgholm. Han åtalas nu för misshandel.

Annons

– Han bråkade och stod och ignorerade mig, är 18-åringens förklaring till det filmade och på nätet utlagda överfallet.

Det två minuter långa videoklippet på Youtube avslöjades av Ölandsbladet och gav rikseko, på filmen sågs en ung kille till synes oprovocerat slå ner en medelålders man i kön till gatuköket Bems i Borgholm. När mannen ligger nedslagen hörs filmaren med upphetsad röst säga: ”Jag fick det på på film, jag fick det på film”. I filmen syns även, tydligt och ofta, en kompis till angriparen.

LITE BRÅK

Filmen kopplades snabbt ihop med ett olöst överfall under skördefesten förra hösten och efter diverse villospår som pekade ut ungdomar från Öland kunde polisen i Borgholm rikta blickarna mot Småland och Vetlanda. Även tips till Ölandsbladet pekade åt samma hål och tidningen kunde med säkerhet identifiera angriparens kamrat via en skolkatalog från gymnasiet i Vetlanda. Flera tips gav polisen namnet på den 18-åring som nu står åtalad för misshandel. I ett förhör på polisstationen i Vetlanda i slutet av mars erkände 18-åringen brottet.

– På lördagen var vi där vid Bems så, ni har säkert sett filmen, den gubben där, Magnus och jag satt och käkade, så kom han och smällde ihop våra huvuden, då blev det lite bråk, berättade 18-åringen inför borgholmspoliserna Lennart Jansson och Christer Blomgren.

– Jag försökte berätta för han att man inte kan slå ungdomar, att han skulle gå på dom i sin egen ålder.

IGNORERAD

I förhöret förklarade att 18-åringen att mannen han slog ner uppträtt berusat och aggressivt.

– Han sa till oss att flytta från bordet för att han och några andra skulle äta. Sedan tar han våra huvuden och smäller ihop.

På frågan”varför slog du ner honom” svarade 18-åringen:

Annons

– För att han stod och ignorerade mig, han lyssnade inte på vad jag sa.

Polisens utredning visar att filmaren och 18-åringen inte känner varandra. 18-åringen var omedveten om att han filmades.

– Det visste jag inte om, berättade han för förhörsledaren Lennart Jansson.

I åtalet sägs att 18-åringen den 30 september 2006 ”uppsåtligen tillfogat NN smärta genom att tilldela honom ett slag mot huvudet”. Ingen annan person åtalas för händelsen.

MICHAEL STÅHL

Fotnot:Magnus är ett fingerat namn.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons