Annons
Nyheter

13-åringar bakom bombhotet - spårade via dator

Nyheter • Publicerad 21 april 2006

KÖPINGSVIK

Redan efter några timmars polisarbete var ynglingarna bakom bombhotet mot Köpings skola inringade. Två 13-åringar, båda före detta elever på Köpings skola, låg bakom gästboks-inlägget som stängde skolan och delar av samhället.

Annons

– Två helt vanliga killar som förhoppningsvis agerat i oförstånd, bedömer polisens informationschef Ulf Karlsson efter polisens samtal med pojkarna.

En speciell funktion i skolans gästbok fällde 13-åringarna, bombhots-inlägget i gästboken gick med automatik till en e-postadress på skolan. Därmed kunde polisens IT-tekniker spåra den elektroniska väg mejlet tagit.

– Det är det här med adresser och IP-nummer, försöker Ulf Karlsson förklara.

Tidigt i händelseutvecklingen pekade spåren mot de två 13-åringarna och en av dem togs in för samtal vid lunchtid på torsdagen och han gjorde då vissa medgivanden. Senare togs hans kompis in och historien rullades upp.

– Eftersom de är minderåriga och inte straffmyndiga handlade det inte om regelrätta förhör, utan samtal.

Enligt Ulf Karlsson gav samtalen inget direkt svar på varför pojkarna bombhotat sin forna skola.

– Det verkar inte finnas någon särskild orsak till varför hoten skickats.

På grund av pojkarnas låga ålder lägger polisen ner utredningen kring bombhotet Om rätts-apparaten ändå rullar vidare är det i så fall mot föräldrarna.

– Det kan bli skadeståndskrav. Insatsen har kostat samhället en del och då tänker jag mest på utgifterna för bombteknikerna och bombhunds-patrullen från Malmö med resor och arbetstid. Apparaten var rätt stor.

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons