Annons
Nyheter

100 000 frågetecken för Lublin

Nyheter • Publicerad 9 februari 2012

BORGHOLM

Ölandspartiets gruppledare Per Lublin har under en fyraårsperiod kvitterat ut 106 588 kronor av Borgholms kommun i partistöd. Samtliga betalningar har skett kontant, direkt i näven och på stadshuset.

Annons

Som Ölandbladet tidigare berättat kräver flera medlemmar av Ölandspartiet att Per Lublin redogör för partiets ekonomiska situation, något han trots påstötningar inte hörsammat.

Kravet finns även med i en protokollsanteckning:

”Anmärkningsvärt att Per inte en enda gång sedan valet redovisat kassabok rörande partistöd, mandatersättningar samt utbildningspengar per mandat, detta trots upprepade önskningar om att så ska ske”, sägs det i protokollsanteckningen, nedtecknad av fullmäktigeledamoten Thomas Wahlqvist.

FRÅGETECKEN

Ekonomikontoret har tagit fram vad Ölandspartiet fått i partistöd sedan 2008 där samtliga utbetalningar skett kontant, direkt till Per Lublin:

30/1 2008         14 463 kronor

15/4 2009         20 916 kronor

13/1 2010        20 916 kronor

24/1    2011        25 146 kronor

18/1 2012         25 147 kronor

Annons

Totalt 106 588 kronor och vad pengarna använts till är åtminstone enligt partiets fullmäktigeledamöter Bodil Rosengren och Thomas Wahlqvist ett frågetecken.

– Det anser vi att Per ska redovisa innan fredag klockan 12.00, säger Thomas Wahlqvist till Ölandsbladet.

Partistöd ska generellt gå till utbildningar och fortbildningar inom partiet samt kostnader för valmaterial och dylikt, dock med undantag för valsedlar.

GÅR INTE ATT NÅ

På kommunen diskuteras ändrade betalningsprinciper där målet är att i möjligaste mån undvika all kontanthantering, inklusive vid utbetalning av partistöd.

– Och när det gäller partistöd har alla andra partier förutom Ölandspartiet bankkonton dit partistödet betalas, säger kommunalrådet Lisbeth Lennartsson (C).

Ölandsbladet har försökt nå Per Lublin för kommentar, men återigen kan ”numret du slår inte nås för tillfället”.

Under måndagen och tisdagen var dessutom Ölandspartiets hemsida och Per Lublins blogg på nätet nedsläckta. Båda gjorde sedan comeback under gårdagen.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons