GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nytt öländskt band släpper album – ”Vill skapa stor musik”

Calle Thoor spelar till vardags i duon Bolywool och Magnus Bergman är en känd öländsk soloartist. Nu har de förenats och startat det nya bandet Darmark
Calle Thoor, Magnus Bergman och Andreas Bergström har bildat det nya bandet Darmark. De fick ersätta Andreas Bergström med en skyltdocka eftersom han inte kunde vara med vid fotograferingen.
Calle Thoor, Magnus Bergman och Andreas Bergström har bildat det nya bandet Darmark. De fick ersätta Andreas Bergström med en skyltdocka eftersom han inte kunde vara med vid fotograferingen.
Foto: Emmi Roosling/Pressbild

– Jag var hos Magnus för att spela in trummor till Bolywool. Det var en så bra kemi mellan oss att det uppstod ljuv musik. Efter ett tag hörde Magnus av sig och sa att han hade ett bra riff. Vi spelade in en låt och på den vägen är det, säger Calle Thoor.

Förutom Calle Thoor och Magnus Bergman ingår även basisten Andreas Bergström i bandet. Fast engagemanget från honom är tydligen inte särskilt stort.

– Vi behövde någon som spelar bas för det ville vi inte göra själva. Jag ringde en kompis i Stockholm och han skulle försöka komma hit för att spela in men det sket sig. Sedan försökte vi ytterligare några gånger men det strulade i sista minuten. Vi funderade ett tag på om vi skulle lägga ner projektet.

Det löste sig till slut. Istället fick han spela in basen på distans och skicka ljudfilen. Men han kunde inte heller vara med på den första bandbilden, som nödlösning fick de kalla in en skyltdocka. Därför är det redan en spänd stämning i det nybildade bandet.

– Vi har fått hyra in folk för att täcka upp för honom. Han är lat och helt omöjlig, säger Calle Thoor, irriterat.

– Det är synd att han är en så bra basist annars hade det varit lätt att kicka honom. Rent musikaliskt fungerar det väldigt bra, säger Magnus Bergman.

Darmark beskriver sig själva som en alternativ rocktrio där Ölands karga landskap är en stor influens i deras musik. Musiken är en blandning av psykedelisk musik från 1960-talet, klassisk rock från 1970-talet samt av grunge- och britpopvågen på 90-talet men med ett samtida perspektiv.

– När jag träffade Calle kände jag att wow, här har vi en trummis med samma inspiration som jag har. Det visade sig att vi har mycket gemensamt men också en hel del olikheter, säger Magnus Bergman och fortsätter:

– Jag är uppväxt med blues och rock med artister som Led Zeppelin, Pink Floyd, Frank Zappa och The Beatles. Andreas kommer från samma läge. Calle har mycket från 1990-talet som exempelvis Nirvana och Pearl Jam.

Den första singeln ”We are all the same” släpptes den 19 november. Det självbetitlade debutalbumet, som innehåller sju spår, släpptes den 28 november.

– Vi har inte haft någon plan med albumet. Varje gång som vi har träffats har någon av oss haft en idé och helt utan impulskontroll har vi bara lirat, säger Calle Thoor och fortsätter:

– Det är ett roligt album för det är som album brukade vara och inte nuförtiden då det bara är en samling med singlar.

Vad är er ambition med bandet?

– Vi vill skapa stor och bra musik som vi själva gillar. Det viktigaste är att göra något som man brinner för. Sedan är det skitkul om folk gillar det, säger Magnus Bergman.

Några spelningar inplanerade?

– Vi har några uppslag och har pratat med en del folk. Men just nu vet vi inte hur det ska genomföras eftersom vår basist är svår. Vi får helt enkelt se hur det går, säger Magnus Bergman.

Förresten, var kommer bandnamnet Darmark ifrån?

– När jag var liten hade jag en låtsaskompis som hette Darmark och Calle tyckte det var roligt så vi körde på det, säger Magnus Bergman.

Läs mer