Annons
Näringsliv

”150 mm regn är nödvändigt för att rädda en del”

– 150 mm regn och en tredjeskörd som växer till sig. Då blir det åtminstone skapligt.
Hundratalet bönder från hela Öland möttes på ladugårdsplanen i Hagby. Torkan och foderbristen stod i centrum och enigheten var stor om vad som behövs just nu.
Hagby • Publicerad 8 augusti 2018 • Uppdaterad 9 augusti 2018
Kenneth Sturesson är bondekompis, Andreas Danielsson från slakteriet KLS Ugglarp och Robin Svendlund är ägare till gården i Hagby. Tillsammans med hundratalet bönder från hela Öland resonerade de om hur nuvarande situation med hetta och torkan kan hanteras.
Kenneth Sturesson är bondekompis, Andreas Danielsson från slakteriet KLS Ugglarp och Robin Svendlund är ägare till gården i Hagby. Tillsammans med hundratalet bönder från hela Öland resonerade de om hur nuvarande situation med hetta och torkan kan hanteras.Foto: Maria Wiell

– Men oavsett hur det blir måste produktionen fortsätta, annars blir det svåra följdverkningar flera år framåt, ni får inte sluta att seminera era djur, säger Benny Karlsson från Växa Sverige.

Hundratalet bönder träffades för att lyssna till flera organisationer och få råd om hur man kan hantera den svåra situation som har uppstått, när hettan bara fortsätter och inget regn kommer.

Annons

– Vi gör foderinventeringar och hjälper till med att justera foderstaterna och ger också tips om olika former av ersättningsfoder, säger Benny Karlsson.

Robin Svedlund på gården i Hagby säger att han för sin del kommer att hålla huvudet högt.

– Jag skall inte backa utan köra på som vanligt. Jag har foder kvar från ifjol och från förstaskörden. Jag räknar med att det räcker till mjölkkorna ett år framåt. Problemet nu är att korna är för varma, det är svårt att få dem att mjölka.

På plats fanns också Ölands bank, LRF, Arla och slakteriet KLS Ugglarp. Var och en informerade om läget utifrån deras synvinkel och uppmanade bönderna till olika insatser.

– Prata med oss om er situation så skall vi göra vad vi kan för att hjälpa er, hördes från banken.

– Vi har gett dispens för sommarmjölksavtalen och ekoproducenterna i viss mån, var beskedet från Arla.

Andreas Danielsson från slakteriet kunde berätta att man har kunnat öka slaktmängden med 50-100 djur de senaste tre veckorna. ”Efterfrågan har helt enkelt ökat, konsumenterna vill ha mer svenskt kött”.

Han uppmanade alla bönder att inte slakta ut för mycket nu utan behålla produktionen som den är.

– Vi måste ha kött att sälja framöver också, och vi har ingen möjlighet att lagra kött hos slakteriet.

Han kunde också berätta att det finns ett starkt stöd från allmänheten vad gäller bönderna och den situation som finns och att det bland annat tar sig uttryck i att försäljningen ökar.

Annons

– 85 procent av allt kött som köps av privatkonsumenter är svenskt. Sämre är det med restauranger och storkök, som bara köper 15 procent svenskt kött.

Från LRF deltog Roger Gustafsson och Kenneth Sturesson. Roger påminde om det nödvändiga i att vara uppmärksam på hur vattennivåerna utvecklas i brunnarna.

– Det är en alarmerande situation och kanske behöver ni köpa vatten från fastlandet. Det här är ett ypperligt tillfälle att planera för att eventuellt anlägga bevattningsdammar eller våtmarker för kommande tider. Det kan vara en långsam process, men det är ett bra tillfälle att börja nu.

I en svår situation som den här sommaren är det många bönder som mår dåligt och som behöver ha stöd, inte minst mentalt, säger Kenneth Sturesson som har en gård i Löttorp.

Han är så kallad Bondekompis inom LRF men betonar att alla behöver vara bondekompisar.

– Vi behöver hjälpa varandra, när vi ser att någon rutin bryts hos grannen skall vi höra med honom eller henne hur det står till. Det vi behöver göra är att Lyssna, Stödja och Uppmuntra.

– Håll ögon och öron öppna!

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons