Ytterligare reflektioner om kundvagnens psykologi

Ledare • Publicerad 11 december 2007

Här kommer ytterligare några reflektioner om kundvagnens psykologi. Som alla känner till är kundvagnarnas rassel mot p-platsens asfalt vår tids mest karaktäristiska ljud; om nåt skulle spelas in och sparas till eftervärlden som ett signum för vår tid så är det detta rassel. Inspelningsplats: IKEA i Kalmar till exempel sista lördag/söndag före jul. Då kommer kundvagnsrasslet att stiga till ett crescendo.

Det handelscentrum som växer fram i Kalmar just nu har lokaliserats till ett kvarter med ett namn som är nästan bibliskt symboliskt. Kvarteret heter Bilen. Där finns redan IKEA, dit kommer Citygross och Bauhaus, vid sidan av finns Net-on-net och i randområdet har ytterligare butiker av storköpskaraktär lokaliserat sig – ett tidigare ganska öde industriområde kokar av kommers, allt byggt på personbilstransporter från hela regionen. Med denna medvetna bilpolitik får man innerligt hoppas att Kalmar kommun slutar kalla sig för en grön kommun ty det är hyckleri – Kalmar är en bilkommun medvetet planerad för allt mer trafik, och inget fel i det bara det erkänns.

Hur kommer handeln till exempel på Öland att klara sig, i Mönsterås, i Nybro i denna extrema konkurrens? När Örebro för länge sedan fick sina första storetableringar utanför city gjordes en del undersökningar om hur handelsströmmarna ändrades och till allas överraskning var det inte handeln i Örebro centrum som tog stryk utan den ökade, det var butiker runt om i regionen, i Kumla, Hallsberg etc som fick betala priset. I Nybro, Torsås, Mönsterås och på Öland måste handelsmännen därför vara medvetna om de förändringar som kan uppstå och planera utifrån dem så att vi slipper Örebroeffekten. Det är väl också viktigt att någon oberoende instans, till exempel forskarna vid Baltic Business School, systematiskt bedriver undersökningar om effekten av de stora etableringar som nu sker i Kalmar. Här finns ett helt oplöjt fält för ny kunskapsuppbyggnad.

DEN HEMSKA KAPITALISMEN

I USA råder som alla vet en hemsk kapitalism som utsuger människorna. Se här statistik som visar hur hårt utsugna USA:s narkossköterskor är; statistik för olika delstater, årslöner vid en dollarkurs på 6:50 kronor:

Kalifornien: 650 000 kr.

Texas: 665 000 kr. 

Pennsylvania: 630 000 kr. 

Illinois: 650 000 kr.

Georgia: 695 000 kr. 

North Carolina: 650 000 kr.

I Sverige är medianlönen för en narkossköterska 266 000 kr om året med ett skattetryck på sammanlagt 60 procent. I USA ett skattetryck på knappt 30 procent.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.