Volvo Saab

Ledare • Publicerad 1 december 2008

Det vore en nationell tragedi om ideologisk förblindelse hos moderaterna skulle leda till att juvelerna i den svenska industrikronan, Volvo och Saab, tvingades till nedläggning efter kollapsen hos deras ägare, GM och Ford. Vad som sker nu i världsekonomin är extraordinärt och det kräver därför åtgärder utöver det vanliga. Helst under politisk enighet.

Ingen kräver att staten för evigt skall äga Volvo och Saab, men nu och under en övergångstid är det en nationell förpliktelse att se till att bilföretagen kan övervintra för att sedan, under nya ägare, komma igen på marknaden; vi har två bilmärken i världsklass, nu gäller det att se till att vårt industriella arv inte skingras.

Moderaterna känner inte ens sin egen ideologiska historia längre. Vem såg till, i nationens intresse, att icke den svenska järnmalmen förskingrades och att vi fick statsägda LKAB? Svar: Högerledaren Arvid  Lindman.

En slutlig fundering i ämnet: Det känns så här i efterhand som om Pehr Gyllenhammar hade helt rätt när han ville slå samman Volvo med Renault. Ford var en riktig olycka för Volvo.

Kultur-

gärning

I lördags presenterades den 59:e årgången av Öländsk Bygd vid en sammankomst i Högby hembygdsgård. Nästa år är det alltså 60 år sedan första årgången av Öländsk Bygd kom ut, det var år 1950 som boken för första gången såg dagens ljus, då med ett ljusgult omslag, men sedan dess har den varit sig lik och sett ut som på bilden som illustrerar dessa rader.

Detta är en kulturgärning som torde sakna motsvarighet i Sverige - Öländsk Bygd är en levande krönika över norra Ölands historia och nutid och man förundras över att materialet aldrig tar slut, att varje årsbok kan vara lika välmatad och intressant och årets utgåva är därvid inget undantag,

Öländsk Bygd är alltid årets julklapp, till hela släkten.

Debattcitat

från Sourze:

”Som så många andra platser i Sverige, utanför Stockholms innerstad, saknar naturligtvis Öland allt existensberättigande, bortsett från att vara rekreationsort för stockholmare under en, möjligen två sommarmånader.

Finns det ölänningar? På riktigt, alltså?

Jag trodde dom bara var korttidsanställda för att laga mat till stockholmare. Har ärligt talat aldrig funderat på vad dom gör resten av året. Kan man bo där då?”

Lars Nilsson

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.