Vinnare i kommunala upphandlingar måste hålla vad de lovar

Ledare • Publicerad 9 december 2013

Fungerar snöröjningen bra hemma hos dig?

På samma sätt kan du då också ställa dig frågan om den kommunala upphandlingen fungerar som den ska?

Mycket går att sägas om kommunal upphandling, och det har det också gjorts de senaste åren på Öland. Det har handlat om byggen som sedan i slutändan blivit betydligt dyrare än som utlovats från början och färdtjänstavtal som inte kunnat hållas.

Det har blivit ett tjuv- och rackarspel där entreprenörer slår knut på sig själva för att kunna lägga det billigaste anbudet och ro hem det kommunala jobbet, inte sällan värt flera miljoner kronor.

Nu måste kommunerna i skattebetalarnas namn se till att få valuta för sina pengar. Avtalade anbud måste också uppfyllas.

Förra vintern fungerade snöröjningen på Öland både bra och inte alls.

Tidningen ifjol fick tips och rapporterade om alldeles lysande snöröjning på vissa platser på Öland, inte sällan i mindre byar i norr, öster och söder. Lantbrukare som under vinterhalvhåret upplåter sin stora maskinpark att arbeta i kommunal tjänst.

I Färjestaden var snöröjningen mindre bra eller snarare helt otillräcklig i vissa av kommunens största bostadsområden.

Politikerveteranen Tommy Eliasson slog larm, men fick då ett närmast hånfullt tjänstemannasvar tillbaka. Så får det naturligtvis inte gå till. Tjänstemannen bad senare om ursäkt, när denne med besked fick veta att Eliassons ord om bristfällig snöröjning var snäll omskrivning för den allmänna åsikten i Färjestaden.

Om det nu är så att villaområden kan räkna med att få sina gator snöröjda först fram emot eftermiddagarna, så kanske det vore idé för kommunerna med uppställningsplatser för alla de som är beroende av bilar för att ta sig till sina jobb, skolor eller dagis? Tillfälliga parkeringsplatser nära skottade trafikleder så att bilisterna verkligen kan ta sig till sina jobb, skolor och dagis.

Vet att det fungerar så i några av de öländska byarna. Parkeringsområdet vid kyrkorna snöröjs så att bybor kan ställa sina bilar där och sedan ta sig dit och från till fots eller via spark.

I vinter hoppas vi att de bägge Ölandskommunerna ser till att upphandlingsvinnare uppfyller sina åtaganden.

Och att vi den här vintern också kanske får något mindre snö.

 

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.