Annons

Vilket lag, vilka bröder

Ledare • Publicerad 3 november 2008

Rent teoretiskt skulle väl Kalmar FF kunna förlora guldtiteln och hamna på andra plats, men i så fall gör det ingenting för efter en så här fantastisk fotbollssäsong skulle det vara betydelselöst. Det är bara att ta av sig mössan, buga sig djupt och säga:

- Ett jättegrattis till hela laget, till Nanne Bergstrand och till oss själva som vecka efter vecka får se så fin och underhållande fotboll, inget snålspel, ständigt framåt, offensivt, glatt och målrikt. Inte nog med de fantastiska bröderna Elm, FF har också elitseriens skyttekung i laget, Patrik Ingelsten.

Annons

Hur har detta FF-fenomen skapats egentligen? Vi minns väl alla de tunga åren då ingenting lyckades, då ekonomin i FF ständigt var konkursmässig, då det satt en frysande skara på 683 personer på ödsliga läktare och då Göte ensam försökte värma upp publiken med hejaramsor.

I Radio Kalmars extrasändning på söndagseftermiddagen, som leddes av den sportkunnige ölänningen Bosse Nilsson, analyserades FF:s framgångar och orsakerna till succén. Vad som ständigt återkom var, som gamle FF-spelaren Niclas Kaldner påpekade, långsiktigheten, laget byggs upp successivt och i det perspektivet skall vi kanske se vår egen öländske Zlatan, den unge målvaktstalangen som står på tillväxt. En annan egenskap hos Nanne Bergstrand och FF-ledningen är att den kan plocka fram lokala talanger och få dem att växa, vilket påminner om den legendariske Stig Svensson i Öster, som i småklubbarna runt om i Småland hittade råa spelardiamanter som han slipade om till en fantastisk lyster.

Kalmar FF är en tillgång för hela regionen, känslomässigt men också ekonomiskt. När finansoron och lågkonjunkturen får oss att deppa blir ett storspelande FF och brödratrion Elm en ren vitamininjektion, som får oss alla på bättre humör.

Vi går vidare med fotbollen. I lördagens Ölandsbladet diskuterade tidningens sportredaktör Victor Lovén om det skulle vara möjligt att få upp den öländska fotbollen på banan igen, kanske genom en sammanslagning av Ölandslagen för att skapa styrka. Alltså, bort med sockentänkandet! Detta ska vi väl diskutera. Mejla till redaktion@olandsbladet.se

Succé

Den Berlinmur med plastinslagna höbalar som en bonde byggt upp framför en fastighet belägen vid den smala vägen ner mot Gårdby hamn har blivit en succé, en ren publiksuccé. Under helgen tog sig hundratals med nyfikna i bilar ner på den smala vägen för att beskåda underverket. Stundom hade det varit bra med polisiär trafikdirigering.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons