Vilken sida är vi på?
Svenska medier har aldrig insett att deras uppgift är att hålla ögon på staten och på makten. De tror att deras uppgift är att hålla koll på folket.
Detta citat efter journalisten och författaren Knut Carlqvist borde varje redaktion klippa ur och sätta inom glas och ram ovanför entrén till redaktionen.
Citatet anger i all sin enkla uppriktighet en tidnings mest väsentliga frågeställning, för vem skriver vi, varför finns vi till och vilken nytta kan vi göra? I de allra flesta fall är svensk dagspress i dag myndighetsmegafoner.
Häromdagen skrev en lokaltidning utkommande på fastlandet glatt och under stora rubriker att ett par restauranger i Kalmar förlorar utskänkningstillstånden eftersom skattemyndigheterna ansåg att restaurangerna inte gjort rätt för sig. En svensk tidning utgår i sin megafonjournalistik ifrån att skattemyndigheterna alltid har rätt.
Men:
Det är inget brott att ha en annan uppfattning i en skattefråga än skattemyndigheten.
Det är inget brott att ha en tvist med skattemyndigheten, ej heller att bli lite efter med skatten.
Ingen myndighet är fullständigt opartisk utan kan drivas av allehanda motiv, ett kan vara prestige och hämnd.
Hur kan det vara samhällets uppgift att genom att ta bort utskänkningstillståndet för allt framtid slå sönder ett företag bara för en skatteskuld?
Dessa frågor ställer knappast aldrig en svensk tidning eftersom också journalisterna genom uppfostran och utbildning inskolats i den svenska socialstaten. Journalisthögskolorna exempelvis, och FOJO, fortbildningen av journalister i Kalmar, är statens inskolningsanstalter för en korrekt journalistik.
Insamlingentill Kastlösa
Bara ett par rader om den pågående insamlingen till Kastlösa Stiftsgård vars gironummer du hittar i Ölandsbladets annonser för kampanjen.
Ölandsbladet har också inbjudit nye biskopen att ge sin syn på framtiden för Stiftsgården, men han svarar inte.
Väntanpå fåken
Ölandsjulen blev grön med en temperatur kring sju plusgrader. Under nyårsafton väntas en ny portion varmluft - man tycker väl att detta är besynnerligt och vi väntar på en uppfriskande fåk. Men, skriver SMHI i en statistik över snöförekomsten: I Götaland är bara fyra jular av tio en vit jul. Tänk att man glömmer så lätt.