1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Viktigt att lyfta fram läsandet

De senaste åren har de båda Ölandskommunerna gått samman med gemensamma temaveckor där kulturen lyfts fram. Just nu pågår litteraturveckan, som på olika sätt belyser läsandets kraft.

Det finns inga rätt eller fel när det gäller läsande. Det är ingen tävling – vi är alla olika och kan få utbyte av helt olika sorters litterära upplevelser..

Det finns de med exempelvis dyslexi som kanske finner vägen in i böckernas värld via lättlästa böcker eller varför inte via ljudböcker, där man slipper stava sig igenom krångliga ord.

Det är heller inget fel med att börja läsa serietidningar. Många av de som läser Kalle Anka går också vidare in i skönlitteraturens värld.

Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Vid invigningen av litteraturveckan i tisdags kväll berättade Rolf Börjlind, manusförfattare till många TV-serier samt deckarförfattare tillsammans med sin fru Cilla, att han och dottern Molly skulle skriva en bok direkt för ljudboksutgivning. Han berättade då att det fanns de som befarade att det kunde leda till en förflackning av litteraturen med böcker direkt för ljudboksutgivning, att historierna och språket helt enkelt skulle bli förenklade. Men, som Rolf Börjlind sa: ”Det tror jag inte på, det har man befarat ända sedan serietidningarna kom”.

Vi har alla olika sätt att läsa. Som barn får du böcker lästa för dig, som äldre kanske du föredrar att lyssna på böcker, eller läsa på din dator eller platta eller telefon eller läsa som tryckt bok.

Det viktigaste är inte hur du tar dig till böckernas värld – det viktigaste är att du gör det.

Forskning har visat att det finns många goda skäl att läsa böcker. Stressen minskar, du får ett större ordförråd, du blir mer empatisk och du minns bättre genom hela livet är några rön som presenterats.

Det finns många goda skäl att läsa. Eftersom litteraturen består av en så rik flora är det inte heller svårt att hitta böcker som passar. Gillar man att läsa klassiker som Dostojevskij kan man göra det. Vill man koppla av med en deckare av Camilla Läckberg gör man det. Vill man läsa feelgood gör man det. Vill man läsa om svampar i naturen eller om en fotbollsspelare gör man det. Huvudsaken är att man motionerar sin hjärna då och då med läsning.

Ännu några dagar pågår litteraturveckan och ännu återstår några författarbesök som säkert kan inspirera till vidare läsning.

Läs mer

Öland

Zjirk och Apollo är försvunna

Hundarna Zjirk, brunvit, och Apollo, svartgrå och lite vit, är försvunna sedan en vecka tillbaka. Nu hoppas deras matte, Catharina Carlsson, på hjälp från allmänheten. Kanske har någon sett något.

Öland

Öland: Larm om trängsel

Länsstyrelsen i Kalmar har larmat om trängsel på Öland.

Sport

Engvall återförenas med IFK-backen

I januari ansluter 25-åringen till Engvalls Mechelen

Öland

Källa: Drunkningslarm slutade lyckligt

Vid 11-tiden på tisdagen inkom ett larm om drunkning vid badplatsen Tingskullen, Källa.

Sport

Hoppade nytt klubbrekord - i första försöket: ”Alltid roligt”

Lista: Mästarna från veteran-ÖM

Sport

Beskedet: Loppet ställs in

”Måste även tänka på funktionärernas säkerhet”