Vem vill ha Borgholm?

Ledare • Publicerad 14 september 2012

Säga vad man vill om Borgholms kommuns ekonomi – men det gör man inte om man vill vara artig.

Ett tungt sparbeting har återigen beslutats av kommunstyrelsen i någon slags påtvingad endräkt. Och nu viner osthyveln över många verksamheter och sektorer. Socialen ska dra ner med hela åtta miljoner, vilket givetvis blir ett hårt slag för inte minst äldrevården. Besparingen på drygt 1,5 miljoner på kultur- och fritid medför bland annat att bibblan drar ner på sina öppettider – två exempel ur traven av nedskärningsobjekt.

Nedskärningarna sker enligt någon slags egen framtagen modell, som logiskt nog går under beteckningen ”Borgholmsmodellen”. Tjänstemän på ekonomiavdelningen har beordrats att bedöma kommunens kostnader med jämförbara kommuner. Dessa jämförbara kommuner har man plockat fram efter något slags märkligt plocke-pinn- system. Enligt ett kommunstyrelseprotokoll ska Borgholm jämföra sig med Sotenäs, Simrishamn, Strömstad samt Båstad.

Vi anar ett visst mått av megalomaniskt storhetsvansinne i denna jämförelsemodell. Dessa jämförelsekommuner är visserligen också turist-kommuner – men med en helt annan dignitet och tyngd än Borgholm. Dessutom betvivlar vi starkt nyttan av att slå lite planlöst i Regionfakta för att hitta jämförelsematerial. Det vimlar av fel i statistikmaterialet. Något som vi på Ölandsbladet blivit varse mer än en gång.

Ska man få relevanta siffror måste expertis á la Björn Sundström på SKL anlitas för att det ska bli någon ordning på siffrorna. Apropå Björn Sundström som tidigare tillkallats för att ge råd och dåd till beslutsfattarna i Borgholm – varför har man inte följt hans råd?

Om vi inte missminner oss (och det gör vi inte) strök han under två saker med viss emfas:

1. Sluta låna.

2. För över pengar från den krympande skolsektorn till socialen.

Följdes råden? (Frågan är retorisk – de flesta kommunmedborgare kan svaret).

Nå, nu sitter man där. Och någon quick - fix ser vi inte vid horisonten.

Ja, det skulle väl vara en storkommun då. Men frågan är om det överhuvud taget är någon som vill ha med Borgholm i ett större sammanhang. Senast det begav sig tackade som bekant Mörbylånga nej…

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.