Annons

Växthuseffektens orsaker ifrågasätts starkt

Ledare • Publicerad 7 december 2009

Just nu pågår den stora miljöträffen i Köpenhamn där världens ledare samlas för att tala om klimatet.

FN:s klimatmöte ska handla om utsläpp när kol och olja förbränns. Samtidigt pågår en debatt om underlaget som forskare världen över har haft för att extrapolera framtidsscenarier, en fråga om det underlaget stämmer.

Annons

Tunga namn inom klimatforskning i Sverige opponerar sig och hävdar att människans inverkan på klimatet, den så kallade växthuseffekten, är försumbar. Koldioxiden har inte den starkt temperaturhöjande effekt som modellerna som använts hävdar.

Carl-Gustaf Ribbing, professor i fasta tillståndets fysik vid Uppsala universitet, slår fast att, FN:s klimatpanel IPCC, grundar sina klimathot på modeller som starkt överdrivit koldioxidens och växthuseffektens betydelse, i en debattartikel i Svenska Dagbladet den 16 november.

Jordens temperatur avgörs av balansen mellan inkommande solstrålning och utgående värmestrålning. Växthuseffekten gör att den utgående strålningen som behövs för att behålla balansen störs. Resultatet blir en varmare jord.

Frågan är bara om människan med sin förbränning av kol och olja är boven eller om det är en naturlig rytm som gör att istider kommer och istider gå liksom varmare tider på vår jord.

RENA FANTASIERNA

Kjell Aleklett, professor i fysik, Globala energisystem vid Uppsala universitet, kallar FN:s klimatpanels framtidsscenarier för rena rama fantasierna i Svenska Dagbladet på måndagen, som grundar sig på ovetenskapliga fakta. Han tycker istället att vi ska oroa oss för framtida resursbrister när det gäller både kol och olja. Fokus inom forskningen och pengarna bör istället läggas på ett globalt krisprogram för att finna framtida energilösningar. Det globala energisystemet bör med omedelbar verkan förändras.

I november kom dessutom ett avslöjande när en hackare gjorde ett dataintrång och kom över känsliga uppgifter som pekar på att CRU, klimatforskningsinstitutet i Storbritannien, både kan ha mörklagt och manipulerat med den så kallade hockeyklubbskurvan som visar att medeltemperaturen stiger på grund av människors inverkan på miljön. Denna kurva har gällt sedan slutet av 90-talet då en grupp amerikanska forskare presenterade den. Kurvan har varit bas för FN:s klimatrapport år 2001 och är även aktuell i FN:s klimatmöte som pågår i Köpenhamn dessa dagar.

KORRUPTION

Katastrof, korruption och skandal är ord som används. Bland andra av Ingemar Nordin, professor i vetenskapsteori, vid Linköpings universitet. CRU:s databas är en av de mest betydelsefulla databaserna för att beräkna temperaturen under 1900-talet. Vid närmare granskning visar det sig att världens mest framstående klimatforskare, högst ansedda hos FN, talar sig samman och manipulerar data för att få sin hypotes bekräftad.

Utredningen har precis börjat och sanningen lär ta många år att komma fram till.

Annons

Varför blev det på detta viset? Har det hänt förut? Det är klart att det har.

Vid en undersökning bland forskare inom naturvetenskap visar det sig att en tredjedel av 3 000 undersökta amerikanska forskare någon gång har gjort sig skyldiga till vetenskaplig oredighet. Det står att läsa i den brittiska tidskriften Nature. Av de undersökta forskarna hade sex procent undanhållit fakta som motsade tesen. 15 procent ändrade inriktning efter press från forskningsfinansiärer. Det kan upplevas som lättare att fuska om det görs i det godas tjänst.

Om detta stämmer vet vi på ett ungefär hur trovärdig naturvetenskaplig forskning kan vara. Om det nu inte är så att de forskare som frågade sina kollegor om de fuskar också fuskar med siffror.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons