Vattenbristen måste bli en nationell fråga!

Ledare Artikeln publicerades

Det är egentligen helt galet att det ska behövas. Men oerhört bra att LRF informerar våra riksdagspolitiker om torkan som finns i vårt eget land.

Nu är jag elak, men det känns som våra rikspolitiker i väldigt hög grad förknippar torka med andra världsdelar.

För hur många gånger hörde du om torkan i debatterna kring det svenska riksdagsvalet i höstas? Fick ni klarhet i hur våra rikspartier tänkt sig försöka hitta lösningar för framtiden eller hur den akuta situationen för djur och människor på Öland men även Gotland, ska lösas?

Nej, den försvann i debatter kring höghastighetståg, Stockholmslänken och gängkriminalitet i Malmö.

Det vore uppskattat om det från riksdagshåll kom påbud som skulle kunna underlätta livet för oss som är beroende av dricksvatten i vår landsände. Och, ja, det är ju alla ölänningar och alla gotlänningar.

Länsstyrelsen i Kalmar skulle behöva få en riktangivelse från riksdagen. Det är kittlande att skriva ”uppsträckning”, men länsstyrelsen följer ju bara lagar även om tolkningarna ibland är hårresande, särskilt med tanke på det läge vi idag har på Öland.

När länsstyrelsen begär att Mörbylånga kommun ska riva vattensparande åtgärder i Tveta för att några hasselbuskar kan bli bruna då begriper inte den ena handen vad den andra gör. I en akut krissituation som vi har just nu så måste prioriteringar göras. Och att riva vattenfördämningar, för att bygga upp igen med rätt blankett ifylld, ska inte behövas!

Vi behöver fortfarande öppna upp ögonen på våra rikspolitiker. Varje initiativ som ökar möjligheterna till att våra vattenproblem blir en nationell fråga är av godo.

En stor applåd därför till LRF som bjuder in riksdagsledamöter till dialogmöte.

Herregud, vi är i januari månad och vi har brunnar på Öland som redan är torrlagda.

Lokalt tar Mörbylångas kommunalråd Matilda Wärenfalk ett bra och nödvändigt grepp när hon förordar att Mörbylånga kommun utökar tiden för bevattningsförbud så att det blir samma för de bägge Ölandskommunerna.

Det är obegripligt att Borgholm med längre bevattningsförbud ska pumpa över nödvatten till Mörbylånga kommun med kortare bevattningsförbud. Ännu en fråga där en gemensam öländsk kommun och gemensamma föreskrifter vore att föredra!