Var katten är katten?

Ledare • Publicerad 1 juni 2010

Det är lätt att förstå att Röda Korsets tidigare informationschef vill ha sänkt straff och överklagar tingsrättsdomen som gav honom fem års fängelse. Fem år. Det är lång tid. Han har fått löpa gatlopp i media och stått vid skampålen sedan det blev känt och det är lätt att förstå att skammen måste ha varit enorm, det här med att stjäla pengar från fattiga och sjuka (Cancerfonden), ja så lågt sjönk han.

Vad ger i vanliga fall fem års fängelse?

Misshandel ger högst två års fängelse. Grov misshandel kan ge ett år. Den som av oaktsamhet orsakar annans död får fängelse i högst två år eller, om brottet är ringa, döms enbart till böter. Ja, och så där kan man fortsätta. Det säger sig självt, vanligt bondförnuft att sno någon annans pengar aldrig kan vara värre än att ha ihjäl någon om man så är oaktsam. Att vara så oaktsam med en annan människas liv att personen dör ger kortare fängelsetid än att vara oaktsam med andras pengar. Lite snurrigt är det allt och här behövs definitivt en lagändring. För en gångs skull är det faktiskt lätt att tycka något synd om en brottsling, som Donner.

Citerat från höger: Ship to Gaza är nyttiga idioter, terrorister och ideologiskt drivna israelutrotare, skriver MUF-ordföranden Niklas Wykman.

Citerat från vänster: Men oavsett hur omvärlden nu kommer att agera har Israels regering i dag med blod skrivit in sig i historieböckerna en av vår tids värsta förtryckarregimer, en regim som svårligen kan kallas för något annat än ”satans mördare”, konstaterar Hans Linde, riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson för vänsterpartiet.

Nu har den politiska debatten dragit igång och man plockar poäng var och en från sitt håll. Att det aldrig kan ta slut, denna evinnerliga blodspillan som pågått i tusentals år. Helig mark så älskad att människors hat och hämnd aldrig verkar ta slut. Fördömda verkar folken som inte kan gå tillsammans. Än är det långt till försoning och under tiden blir barn föräldralösa och unga dör. Hopplöst? Tröstlöst som den mörka regniga måndagseftermiddagen utanför Ölandsbladets redaktionsfönster. Inte ens gårdskatten har visat sig idag.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.