Annons

Var finns Öland i storregionen?

Ledare • Publicerad 28 februari 2007

Ansvarsutredningens betänkande vill skapa sex eller nio nya regioner, vilket innebär mer av politik, som om bristen på politiska ingripanden vore landets problem, motsatsen är fallet.

Ansvarsutredningen ritar inga kartor sägs det, och därför vet vi inte vad som händer med Öland/Kalmar län om denna politiskt våta dröm – ett sovjetiskt Gosplan uttänkt av en avfallen högerman (Svegfors) skall drivas igenom. Måhända hamnar Öland i ett Storsmåland innefattande Östergötland, kanske i någon jättelik Sydvariant med parlamentet i Malmö: Kalmar län delat jäms med Oskarshamn – ingen vet.

Annons

Denna omstöpning av landet skall tvingas fram av så kallade ”förhandlare”, emissarier som staten sänder ut. Det blir som maffian: Här ska du få ett erbjudande som du inte kan säga nej till. Denna nationsomskapande förvandling, som också berör grundlagsfrågor, av en hittills sammanhållen nation skall tydligen ske utan att medborgarna får säga någonting. Denna ödesfråga har aldrig diskuterats i ett val och det verkar som om medborgarna inte har med saken att göra. Detta är en politisk sak rakt igenom.

För Ölands del finns det anledning att skynda på processen med att skapa en kommun av de två för att i stundande hårda tider kunna tala med en röst. Det är ju också ganska fegt av denna kommitté att inte kunna lägga fram en exakt karta så att vi här på Öland vet var vi skall höra om regionerna skall tvingas igenom; men som sagt, det verkar inte som om medborgarna längre har med saken att göra.

1. För Öland och Kalmar län finns endast demokratiska förluster i det föreliggande förslaget. Vem bryr sig om ambulansen i Löttorp och vårdcentralen i Mörbylånga i en dylik jättekonstruktion med parlament och byråkrati långt borta.

2. Den kommunala självstyrelsen undergrävs när den istället borde stärkas.

3. Det finns inget som helst samband mellan god ekonomisk tillväxt och stora regioner. Inte heller mellan god sjukvård och stora regioner.

4. Alltihop är ett beställningsarbete från EU, förslaget slår sönder nationen i från Bryssel lättstyrda regioner. Redan börjar norrlänningarna säga: Ja, i en sådan region ska vi ha våra vinster av vattenkraften. Utredningen bäddar för käbbel, grannstrider, den stör samhällslugnet och lockar fram det sämsta i var landsända. Om den nya regeringen vill bli politiskt lamslagen under den tid den kan ha kvar så skall den genomföra regionförslagen. Då får den garanterat händerna fulla 24 timmar om dygnet.

5. Om det skall samverkas i denna landsända skall det ske inom ramen för Sydostsverige.

6. Kalmar läns gränser kan behöva justeras här och där, men i det stora hela är det inga större fel varken på länet eller den sjukvård som ges inom ramen för Kalmar Läns Landsting.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons