Annons

Vår egen Clausewitz

Ledare • Publicerad 20 augusti 2007

Carl Philip Gottlob von Clausewitz, preussisk general, död 1831, är  en av världens största militära strateger: ”Kriget är en fortsättning av politiken fast med andra medel” är kanske hans mest kända citat (Ur boken Om Kriget). Sverige har sin egen Clausewitz, han lever i dag, är från Oskarshamn och heter riksdagsman Håkan Juholt (s), i försvarsberedningen och försvarsutskottet.

När den ödeläggande svenska försvarspolitikens historia skall skrivas om 50 år kommer han att inta hedersplatsen. Juholt har nämligen fått för sig att allt som kan drabba Sverige i form av hot kommer från datorattacker; militära hot finns inte i hans huvud. Nu har han också sett ut över Östersjön från piren i Oskarshamn och därvid funnit att Sverige inte behöver en flotta eftersom det enda som förekommer på detta innanhav ”är lite kriminellt småbus”. Vår egen Clausewitz har således inte noterat den ryska gasledningen, Gazprom, dess strategiska betydelse och den ryska militära inblandningen i konstruktionen av ledningen. Han måste vara den ende i Nordeuropa som är omedveten om denna ledning och om Rysslands upprustning och allt aggressivare utrikespolitik.

Annons

Den socialdemokratiske statsvetaren Agne Gustafsson i Lund skriver om den nuvarande försvarspolitiken (Svd Brännpunkt), han citerar överste Bo Pellnäs och kallar den ”skamlös och irrationell”. Men det är bra att Juholts tänkande kommer upp till ytan ty det visar att den mannen och hans parti tycks vara redo att överlämna det svenska gränsförsvaret till sjöss till ett privat bevakningsbolag, Securitas kanske.

Det värsta är ju att den borgerliga regeringen tycks ha blivit smittad av det juholtska tankeviruset. Ty hur skall man annars beskriva de moderata attackerna mot försvarsanslaget. ”Ett land har alltid en armé, sin egen eller någon annans” för att citera ett mer än tusenårigt kinesiskt ordspråk.  Vi lever osäkert. I en värld full av vargar och galna hundar är det farligt att vara lamm.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons