Vänta med omröstning

Ledare • Publicerad 14 januari 2009

Att konsulterna skulle komma fram till att Öland skulle må bra av slå samman de båda kommunerna till en kommun, Ölands Kommun, var väl inte så oväntat - det finns många fördelar med en kommun och nackdelarna är inte värre än att de kan övervinnas med politisk klokskap.

Vägen är därmed plogad fram till beslutet Öland en kommun och det verkar också som om ölänningarna är med på noterna.

Men först skall vi som bekant ha en folkomröstning i anslutning till EU-valet den 7 juni. Genom överklagande har Per Lublin krånglat till det så att beslutet måste tas om i Borgholms kommunfullmäktige - och det blir därför ont om tid.

En viktig omröstning som den här behöver inte hastas fram, varför kan den inte ske i samband med det ordinarie kommunvalet 2010? Det finns nämligen en stora fara med en folkomröstning på Öland den 7 juni, och den faran är det låga valdeltagandet. Vid förra EU-valet var valdeltagandet katastrofalt lågt, 37 procent; detta är ett så lågt valdeltagande att valet inte kan anses som legitimt.

Låt oss anta att det blir något bättre i år, kanske 40 procents valdeltagande. Låt oss sedan anta att folkomröstningen om Öland en kommun slutar ganska jämnt, 49-51 i endera riktningen. Ett sådant valutslag kan knappast tolkas och det lägger grunden för eviga tvister.

Låt Öland folkomrösta, men i samband med det ordinarie valet 2010. Då kan också de politiska partierna öppet deklarera sina ståndpunkter i frågan i de lokala valmanifesten så får vi ett valutslag också den vägen.

EU ser dig

EU, ja detta EU, det finns överallt i ditt liv och du slipper inte undan. Nu skall vanliga glödlampor förbjudas liksom plasma-TV och att Googla, söka på nätet, bör begränsas eftersom allt detta, googlande, TV-tittande och lamptändande förbrukar el varvid koldioxidutsläpp orsakas.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.