Vägverkshotet mot Öland

Ledare • Publicerad 3 maj 2006

På annat sätt än med rubrikformuleringen här ovan kan inte vägverkets behandling av den öländska trafiken karaktäriseras. På vintrarna överger vägverket nästan helt det öländska vägväsendet. Landsvägen längs hela östra Öland plogas inte annat än i nödfall, den är mestadels spårig, belagd med en flera centimeter tjock isbark och närmast livsfarlig; samma är det med de viktiga tvärsvägarna. Blott uppp till Borgholm är det god framkomlighet; sedan börjar eländet igen efter Klinta Backe och den usla väghållningen, eller bristen på väghållning, fortsätter ända till Byxelkrok.

Detta är under vintern; då har vägverket vad på Öland ankommer gått i ide. Så kommer då våren varvid vägverksbyråkraterna vaknar upp ur vintersömnen/letargin och de sätter yrvakna igång att planera med förödande resultat, som nu det senaste tilltaget, att ingen skall få färdas fortare än 70 km i timmen på de öländska vägarna. Denna hastighetsbegränsing motiveras med att vägverket vill minska koldioxidutsläppen, något de förmodligen fått klartecken till från vårt alerta regionförbund, som på egen hand vill minska olje- och bensinförbrukningen till noll år 2025 för att få bort växthusgaserna, vilka sägs orsaka klimatförsämring, fast det vet vi inte ett dyft om.

Ett enkelt sätt att sänka utsläppen till ingenting är att helt upphöra med all biltrafik överhuvudtaget på Öland, men då får inte Ölands kossor heller fjärta där de går på bete på sköna ängar fyllda med rara örter, ty en enda kofjärt motsvarar drygt 100 mils bilkörning i den hastighet vägverket anbefaller, 70 km. Inga bilar, inga kor, se där regionförbundets idealsamhälle. Det är fullständigt stillastående som önskas, orörligt, lugnt, som en oas i Saharas öken dit bara kamelkaravaner når fram.

Citat:

-----------------

“Förakta ej tidningarna! En papperslapp, uppkastad i himmelen, visar dig vart vinden blåser. Det kan ingen foliant göra... Ett infall bör vara som en vildes pil, udden doppad i gift och skaftet skimrande av brokiga fjädrar...”

-----------------

H. B. Palmaer ur antologin “Beska Droppar”. (Delfinserien)

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.