Annons

Väderprat – domedagen är redan här

Ledare • Publicerad 28 november 2011

Vi har just genomlidit stormen Berit som mullrade in över landet lagom till 1:a advent. Media har i sedvanlig dramaturgisk ordning försökt haussa upp detta klimatologiska fenomen till katastrofhöjder, men inget värre än ”normalt” strömbortfall och trafikkaos på spår och vägar har stått att uppbringa.

Väder är annars samtalsämnet för dagen. Kommer ni exempelvis ihåg hur det såg ut här i vår landsända för exakt ett år sedan?

Annons

Om inte, kan vi upplysa om att vi pulsade fram i meterdjupa snödrivor och att minusgraderna stod som spön i backen. Vi vet för vi var där, som det brukar heta.

Extrema omkastningar i värdet är något som vi plötsligt har fått leva med och som många av oss anar har med vårt eget levnadssätt att göra.

Den absoluta majoriteten av klimatforskare är tvärsäkra på att jordens uppvärmning – vi har redan passerat två-gradersstrecket – och därmed återkommande drastiska väderfenomen har sin grund i utsläpp av klimatpåverkande gaser, främst koldioxid.

I skrivande stund (alltså på måndagen) inleds FN:s klimatmöte i Durban, Sydafrika. Förväntningarna på att deltagande politiker, tjänstemän och experter ska lyckas sy ihop en fortsättning på Kyoto-avtalet som går ut nästa år, är oerhört klena.

Poängen med ett nytt klimatavtal är givetvis att man, det vill säga mänskligheten, ska lyckas med att begränsa utsläppen av växthusgaser och klimatuppvärmningen till två grader.

Vilka är då hindren?

Tja, enkelt uttryckt vi själva och våra företrädare.

Visserligen driver Sverige och EU på för en andra så kallad åtagandeperiod av Kyotoprotokollet, men när USA och Kina vägrar dansa just den dansen, lär det inte bli mycket av det hela. För övrigt står de länder

som en gång ratificerade Kyotoprotokollet enbart för 16 procent av de globala utsläppen, vilket alltså innebär att även om det skulle bli en andra period är inte mycket vunnet.

Kortsiktigt tänkande, egoism och vanlig mänsklig dumhet kommer att medföra att vi och framför allt våra barn och barn-barn kommer att ha en än mer oviss framtid att bespetsa sig på.

Annons

Finns det inte någon räddning ur det här dödläget?

Tja, optimisterna räknar kallt med tekniska landvinningar som ska lösa våra energifrågor – solenergi, fusionsreaktorer med mera, med mera. Själva har vi en betydligt mer pessimistisk syn på framtiden. Vi kommer att få dras med plötsliga ogenomtänkta snilleblixtar från beslutsfattarleden som sägs ska lösa, eller åtminstone lösa delar av problemet. Vi behöver bara nämna lågenergilampor som är spetsade med kvicksilver, etanolframställning från skövlade skogsmarker, biogasframställning av transporterade sopor från när och helst fjärran, et cetera et cetera.

Väntan på en äkta, altruistisk Miljömessias som kommer med frälsningen lär bli lång. Och i vart fall lär han, alternativt hon, inte visa sig i Durban. Men f-n vet om det inte redan är för sent. Enligt många, sakkunniga bedömare är domedagen redan över oss.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons