Vad är ansvar?

Ledare • Publicerad 21 oktober 2008

Den som går in på Oskarshamns kommuns officiella hemsida finner ingenting annat än idyll trots att kommunen står inför en av de värsta förlusterna i svensk kommunhistoria. Oskarshamns satsning på realränteobligationer för två år sedan håller nu under finanskrisen på att förvandlas till en mardröm, i värsta fall kan kommunen förlora 320 miljoner kronor.

På hemsidan läser vi under rubriken ”Nyheter” att staden skall upplysas med många ljus till jul. Under rubriken ”Näringsliv och ekonomi” återges upplyftande texter om kommunens fina visioner och under rubriken ”Krishantering” är det tomt. Det är allt. I Oskarshamn letar man inte syndabockar, och ingen har eller tar politiskt ansvar för vad som skett; det är så otrevligt att saken passerar under största möjliga tystnad.

I Vimmerby är skandalen inte fullbordad utan under utveckling. Där tänker nämligen kommunen sälja Astrid Lindgrens värld för 22.5 miljoner kr. Notera nu att bolaget har ett eget kapital på 65 miljoner kr, äger ett av världens starkaste varumärken, Pippi, har 400 000 besökare om året och ger tio miljoner kr i vinst. Detta bolag kan du alltså köpa för två gånger årsvinsten och får 65 miljoner med dig i köpet.

Om den affären fullbordas enligt den kommunala planen, vem tar då politiskt ansvar?

Och vem tar politiskt ansvar i Kalmar för den kinesiska satsningen Fanerdun? Inte sedan i november förra året har en kines synts till i Kalmar, det enda som Mr Lou lyser med är sin frånvaro. Enorma markområden är sålda till kineserna utan rätt till återköp, så vem tar ansvar?

CITAT:

”Finanskrisen må ha slagit ned som en ovälkommen köttbulle i hummersoppan, men det hämmar inte konsumtionslusten bland de riktigt rika. De tänker fortsätta att spendera pengar – däremot har deras preferenser ändrats. Den nya aristokratin drömmer om att bli bönder. Och den största statussymbolen är en gård med egen boskap.”  Ur Dagens industri

Artikeln illustreras symboliskt nog med en vacker bild på förre statsministerns Göran Perssons miljonchateau Torp dit han dragit sig tillbaka med Anitra Steen, nu pensionerad med 100 000 kr i månaden.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.